"Nalazimo se na maksimumu, polovinom maja bićemo pred krajem epidemije"


Mi se nalazimo praktično na tom maksimumu

Epidemiolog Predrag Kon kaže za RTS da bi u narednim nedeljama trebalo da počne jasno da se vidi opadanje aktivnosti virusa i broja novoobolelih. Ističe da je završeno "prvo poluvreme" i pretpostavlja da ćemo polovinom maja biti pred krajem epidemije.

Predrag Kon, koji se nalazi na čelu tima epidemiologa za borbu protiv epidemije koronavirusa, rekao je u specijalnom izdanju emisije Oko da se za šest nedelja odradilo ono što je planirano.

"Mi se nalazimo praktično na tom maksimumu. Dešava se ono što je moglo da se očekuje u odnosu na ukupna događanja u svetu", navodi Kon.

Ističe da bi u narednim nedeljama trebalo da počne jasno da se vidi opadanje aktivnosti virusa i broja novoobolelih, ali da to mora da se gleda dinamički, u odnosu na broj testiranih.

"Ako izuzmemo taj eksces u Nišu, u gerontološkom centru, onda je situacija onakva kakva je mogla da se očekuje", napominje Kon, i podseća da je zabrana poseta domovima starih jedna od glavnih mera, koja je stupila na snagu pre vanrednog stanja.

Dodaje da je, međutim, bilo i perioda kada opreme nije bilo dovoljno i kada se štedelo, ali da je to relativno brzo prevaziđeno.

Ukazuje da se sada vrlo jasno uočava da postoje delovi zemlje gde se epidemija praktično gasi – u Vojvodini se to ozbiljno smanjuje, kao i u Beogradu, a održava se i povećava u okolini Niša, Paraćinu, Ćupriji, Aleksincu, sve do Prokuplja i Leskovca.

Kon podseća da je u tim krajevima bilo najviše ljudi koji su se vratili iz inostranstva.

izvor, foto: rts.rs