Najveći broj građana shvatio svoju ulogu savesno - Uz poštovanje mera, epidemiji će kraj biti bliži


S obzirom na to da će od petka do ponedeljka u Srbiji trajati "policijski čas"
koji podrazumeva potpunu zabranu kretanja, u četvrtak ujutru bilo je dosta redova ispred prodavnica.

Na konferenciji za novinare tima stručnjaka u Palati Srbija, novinari su pitali doktore da li se tim redovima povećava rizik od zaraze i da li bi građani trebalo da budu oprezniji.

"Apelujem na sve naše građane da što savesnije poštujemo sve mere predostrožnosti u cilju smanjenja infekcije. To nije samo za ovaj vikend, to je generalno i više puta isticano - sada je pravi trenutak da maksimalno skoncentrišeno snage i napore".

"Najveći broj naših građana je shvatio svoju ulogu savesno i nadamo se da će ove mere koje se sprovode pokazati i efekat. Vidimo da su brojevi koji ukazuju na opterećenje bolesti stabilni, čak i u padu, ali to ne sme da nas zavara. Moramo da se koncentrišemo na ovo i ako ovako nastavimo izvesno je da se uskoro bliži kraj ove epidemije", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Doktor Predrag Kon naveo je mogućnost produžetka policijskog časa, ali i dodao da će dosta toga zavisiti od narednog vikenda.

"Što se krivulje tiče, svakako da bi bilo bolje da je toga mnogo manje. To jeste zaravnjeno ozbiljno, ali se plašimo pojave epidemije u nekim kolektivima, pre svega u kolektivima za stare, ta mesta treba da čuvamo kao oči u glavi, tu ne sme da nam uđe virus. Posle će dalje opadati dok potpuno ne izgubi snagu. Struka je saglasna da bi trebalo potpuno zabraniti kontakte. Mere su krajnje ozbiljne i svega smo svesni. Videćemo šta će se dešavati preko vikenda s brojevima. I posle će morati da se odlučuje", rekao je dr Kon.

U Srbiji je do četvrtka. 9. aprila u 15 časova zabeleženo 2.867 pozitivnih slučajeva i 66 smrtnih ishoda zbog korona virusa.

izvor: agencije, foto: Vlada Srbije