Kako će izgledati pomoć države preduzetnicima - Tri minimalca s posebnog računa


Plan oporavka srpske privrede vredan 608 milijardi dinara
koji je u utorak predstavljen, nailazi na seriju odobravanja. Briga o budućnosti privrede pozdravljena je od kompanija, udruženja, sindikata, ekonomista, akademske javnosti... A oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u sredu poručio da je Srbija donela ozbiljne mere za pomoć privredi pogođenoj posledicama epidemije virusa korona, koje će pokazati da zemlja brže od drugih može da izađe iz ekonomskih problema. On je to objavio na instragram-profilu "budućnostsrbijeav", dodajući da su mere bile moguće jer je Srbija ekonomski jaka i finansijski stabilna.

- Doneli smo ozbiljne mere, koje će pokazati da Srbija može brže od drugih da izađe iz ekonomskih problema. Mere su bile moguće jer je Srbija ekonomski jaka i finansijski stabilna, zahvaljujući reformama koje su sprovođene proteklih godina. Borićemo se i pobedićemo - napisao je Vučić.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić smatra da je državni paket mera pomoći privredi i građanima izdašniji nego u većini zemalja u Evropi i svetu.

- Ukupno povećanje fiskalnog deficita zbog primenjenih mera iznosiće od šest do sedam odsto BDP, tako da će zbog njegovog očekivanog pada javni dug krajem godine dostići oko 60 odsto - objašnjava Arsić. - Mere imaju cilj da se očuva zaposlenost i održi likvidnost kako bi se sprečili masovni stečajevi preduzeća u periodu epidemije, ali i u mesecima oporavka privrede.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović rekao je da jedna od najvažnijih stvari to što je država obezbedila dovoljnu količinu novca koja garantuje da će firme da nastave da funkcionišu.

- Najvažnija mera ovog antikriznog programa je masivno upumpavanje likvidnosti i povratak poverenja koje mora da postoji na relaciji država - finansijski sektor - realni sektor, a što se čini preko garantne šeme za kredite privredi - rekao je u izjavi za Tanjug Vlahović. - Direktna pomoć u vidu tri minimalne zarade za MSP sektor, neposredno će doprineti tome da broj radnih mesta bude sačuvan, da ne dođe do preteranog otpuštanja. Ta mera obuhvata više od 900.000 radnika od 1,6 miliona koliko ih danas ima u Srbiji u privatnom sektoru.

Ekonomske mere koje Vlada planira da sprovede zbog krize su neophodne, jer se odnose na olakšavanje funkcionisanja privrede, i kao takve su komplementarne sa merama koje su Vlada i NBS donele prethodnih dana, tvrdi profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dragan Đuričin:

- Akcenat je na olakšavanju uslova poslovanja, pre svega vodeći računa o tome da je glavni makroekonomski stabilizator u situaciji ovakve krize očuvanje radnih mesta. Takođe, mere imaju i određeni stimulativni karakter, ali mislim da će mere stimulativnog tipa dolaziti tek kada izađemo iz krize.

Paket mera za pomoć privredi, posebno mikro i malim preduzećima kroz odlaganje plaćanja brojnih vrsta poreza, dobra je mera države i stiže u pravi čas, ističu poreski stručnjaci u prvim reagovanjima na paket mera pomoći privredi.

U Udruženju poreskih savetnika Srbije nadaju se da će se meru dodatno prilagođavati potrebama privrede, kaže predsednik Skupštine tog udruženja Lazar Srdanov. Kao značajnu mere države navodi i pomoć malim privrednim subjektima u isplati minimalaca jer su upravo ta preduzeća sa najmanjim rezervama novca i robe. Sa ovim stavovima saglasan je i Milan Trbojević, poreski savetnik i knjigovođa:

- Državi je bitno da se zadrži broj radnika. Subvencije su tako i usmerene, na oslobođenje od poreza i doprinosa, pokrivanje dobrog dela plate, odnosno isplatu minimalca, što će zadržati dobar deo radnika.

Mere koje Vlada Srbije planira da sprovede daju nadu da će se nakon krize privreda vratiti normalnim tokovima, i da otpušanje radnika neće biti tako masovno kako se u početku činilo, ocenio je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.


Uplata najavljene državne pomoći preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećim u visini tri minimalca, koja treba da počne polovinom maja, obavljaće se preko namenskog računa.

- Svako preduzeće će morati da otvori poseban račun putem koga će se isplaćivati planirana sredstva - kažu za Novosti u Ministarstvu finansija. - Na taj način novac će moći direktno da se daje zaposlenima bez ikakve mogućnosti zloupotrebe. To je cilj otvaranja namenskog računa, da taj novac ne može da se koristi ni za šta drugo.

Oni ističu da ima još otvorenih pitanja i da Ministarstvo finansija radi na preciznom definisanju rešenja kako bi za desetak dana Vlada mogla da usvoji pravni okvir.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić ocenjuje odluku o isplati minimalaca putem namenskog računa kao odličan potez Vlade i izuzetno pozitivnu odluku.

- Da je drugačije, postojala bi mogućnost zloupotrebe od strane poslodavaca, jer bi oni u ovim kriznim vremenima, kada ni njima nije lako, mogli ta sredstva da potroše za druge namene - objašnjava Savićeva. - Ovako, uplata preko namenskih računa će doneti olakšanje poslodavcima i zaposlenima omogućiti da zadrže radna mesta.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: Michael Schwarzenberger, Pixabay

⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...