"Još samo jedan vikend - Apel na sve, da se strpimo"


Zdravstvena struka apeluje na nas da se strpimo još malo

Odlukom vlasti, a na preporuku struke očekuje nas još jedan dug policijski čas (dani!), u trajanju od 84 sata. A onda, valjda, postepeni povratak u normalu, šta god normalnim životom sada videli.

"Ovo je, možda, početak kraja, ali smo daleko od kraja. Ne smemo žuriti u popuštanju mera", rekao je direktor Infektološke klinike, dr Goran Stevanović.

I zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Darija Kisić-Tepavčević upozorava da "virus cirkuliše u populaciji i dalje može da pronađe put do osetljive osobe", naglašavajući da je stručno mišljenje da se treba strpeti još samo malo.

"Sve nas ovo lepo vreme mami. Deca koja su već izludela u kućama i kojima je sve teže objasniti zašto ne mogu da izađu. Ja ovo govorim sa stručnog apsekta zašto bi bilo dobro da se još neko vreme strpimo. Kada bude ukinut i policijski čas, što će biti u bliskom periodu i kad nam bude sve dostupno i tada treba da se ponašamo tako da maksimalno smanjimo rizik", rekla je Darija Kisić-Tepavčević.

Uputila je apel svima nama:

"Apelujem da se strpimo još malo, da imamo još malo da izdržimo, da se ponašamo ovako kao prethodnih dana. Vidimo kraj ovakvog epidemijskog toka i da uđemo što spremniji i boljim kolektivnim imunitetom i višim nivoom svesti u buduće dane".

Prokomentarisala je i neke nezvanične najave da bi odluka o dugom policijskom času za Prvomajski praznik od 84 časa mogla da bude preispitana i smanjena.

"Kakva god da odluka bude, čak i ako se promeni, a ja sam iznela stručno mišljenje, aplujemo na sve vas da pronađete još malo snage u sebi. Razumemo sve - dosta smo bili zatvoreni u kućama, uželeli smo se i druženja, izlasaka, lepog vremena, nikome od nas nije prijatno i nije oduševljen činjenicom da još nije poželjno vraćanje u društvene aktivnosti", naglasila je dr Kisić-Tepavčević.

Imala je poruku:

"Još samo jedan vikend... Apelujem na sve da se strpimo. Uskoro će da nam se vrate zagrljaji".

izvor: agencije, foto: NSinfo