Isto pitanje - isti odgovor: Mera nije donesena iz hira ili bilo čega drugog...


"Podaci jasno ukazuju na smirivanje stanja

Možemo slobodno da kažemo i da ukazuju na gašenje virusa. Taj oprez i dalje postoji, jer se upravo u manjim mestima, u gerontološkim centrima, pojavljuju 'džepovi' gde virus ulazi i nalazi način da nekako preživi", rekao je epidemiolog Predrag Kon.

"U velikim gradovima imamo manje pozitivnih nalaza na testiranjima nego u manjim mestima. Epidemiološki, to je jako dobro. Ako među njima ne nalazimo virus, onda možemo reći da je virus veoma malo ostao u cirkulaciji".

"U Surdulici je 39 pozitivno. Uz neka druga mesta, to je nešto što se sada primećuje i prati", dodao je Kon.


Epidemilozi u kriznom štabu za OSTANAK mera za vikend

"Imamo čvrst stav u epidemiološkom delu kriznog štaba da je potrebno ostati na oštrim merama još ovaj put. Biće oko toga savetovanja, koliko vidim već večeras. Sutra će to biti ponovo razmatrano na kriznom štabu. Podaci su ohrabrujući, ali mislimo da je potrebno voditi računa", rekao je Kon.

"Da kažemo ovako. Zabrana kontakta na dalje postoji. Najvažnije je reći sledeće - da moramo štititi starije, kakva god da je situacija. Jasno je da će ovo da se skine kad-tad, ali mora da nam ostane u svesti da moramo da štitimo starije od 65 godina. Znači, kontakti sa njima moraju u glavi da nam budu zabranjeni", dodao je on.

"U ovoj situaciji kada svi hoće napolje mi smo kočničari, crne vrane i mi smo ti koji upozoravamo. A, to smo bili i od početka", rekao je Kon.

"Desetak dana nam postavljate ovo pitanje i naš odgovor je stalno isti. Ta mera nije donesena iz hira ili bilo čega drugog", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

izvor: agencije, foto: ilustracija