Brza pruga realnost - sve bliže: Od oktobra 2021. od Novog Sada do Beograda - vozom za 25 minuta


Pruga će biti za brzinu vozova do 200 kilometara na čas

Brza pruga Stara Pazova - Novi Sad biće završena do oktobra 2021. godine i tada će vozom moći da se stigne od Beograda do Novog Sada za samo 25 minuta, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je tokom obilaska radova na izgradnji vijadukta Čortanovci rekao da je 25 minuta potrebno kolima samo da se neko izvuče iz Beograda, tako da će građani vozom moći mnogo brže da stignu do Novog Sada.

Otvaraju se pijace i u Novom Sadu: Posebni uslovi, ograničen broj, radno vreme od 7 do 14h


Istakao je da je tunel Čortanovci dug 1,1 kilometar, vijadukt tri kilometara koji biti veoma lep, možda čak i lepši od mosta Vrla na južnom kraku Koridora 10.

Vučić je dodao da vijadukt ide pored Dunava i da će sa njega biti veoma lep pogled.

"Svi će moći da vide koliko je Srbija lepa. Ovo je svemir za ono što smo pre imali u železnici", dodao je predsednik.

Vučić je rekao da je njegova ideja da se gradi i brza pruga, ne samo od Beograda do granice sa Mađarskom, već i od Beograda do Niša.

Vučić je obišao radove na izgradnji vijadukta Čortanovci zajedno sa predstavnicima kompanije ruskih železnica RŽD Internešnel, potpredsednicom vlade i ministarkom građevinarstva Zoranom Mihajlović, kao i ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan Harčenkom i pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem.

Vlada Srbije je juče u okviru novih mera pozvala poslodavce u oblasti građevinarstva, visokogradnje i niskogradnje, da nastave rad u punom kapacitetu upravo od danas.

Radovi na izgradnji tunela i vijadukta Čortanovci deo su projekta izgradnje deonice brze pruge Beograd - Budimpešta od Stare Pazove do Novog Sada, čija je dužina 40,4 kilometra.

Pruga će biti za brzinu vozova do 200 kilometara na čas.

Ruske železnice su već postavile 35 kilometara trase, a u toku su radovi na izgradnji dvokolosečnog vijadukta Čortanovci koji je najinteresantniji objekat na trasi.

Vijadukt je dužine tri kilometra, a realizovano je više od 90 odsto radova.

Ukupna dužina obe tunelske cevi Čortanovci je 2.242,5 m, a početkom aprila je završeno probijanje desne cevi dužine 1.086,5 metara.

Trasa tunela prolazi kroz složene rudarsko-geološke uslove u vlažnom tlu, a sa stane severnog portala tunel izlazi u zonu klizišta u granicama nacionalnog parka Fruška gora.

Vrednost radova na izgradnji tunela i vijadukta Čortanovci, koji se finansira iz kredita Ruske Federacije za modernizaciju srpske železnice, iznosi 337,6 miliona dolara.

Radovi su počeli u avgustu 2017. godine.

Direktor RŽD Internešnel u Srbiji Mansurbek Sultanov je početkom aprila najavio da će cela deonica od Stare Pazove do Novog Sada biti završena u predviđenom roku, odnosno do novembra 2021. godine.

Inače, kineske firme su angažovane na izgradnji na preostale dve deonice brze pruge kroz Srbiju, od Beograda do Stare Pazove i od Novog Sada do granice sa Mađarskom.

izvor: agencije, foto: Tanjug (Zoran Žestić)

Ukidanje vanrednog stanja verovatno posle praznika