Broj izlečenih će svakog dana biti sve veći


Prema poslednjim informacijama broj
novozaraženih u Srbiji je 445, a četiri osobe su preminule.

Na redovnoj konferenciji za štampu krizbog štaba povodom epidemije korona virusa, dr Darija Kisić Tepavčević je rekla da očekuje da će broj izlečenih iz dana u dana rasti.

Na pitanje koliko zdravstvenih radnika je preminulo, dr Kisić kaže:

"Reč je ogrupi koja je pod povećanim rizikom od obolevanja. Od 5.318 zareženih, što je ukupan broj u Srbiji,  593 čine zdravstveni radnici. U svetu je broj zaraženih zdravstvenih radnika 10-15 posto i mi držimo kontinuitet, to je nešto više od 10 posto. Od obolelih je 382 hospitalizovano, a do današnjeg dana pet osoba među zdravstvenim radnicima je preminulo."

Što se tiče popunjenosti kapaciteta bolnica širom Srbije, dr Kisić kaže:

"To je dinamična kategorija koja se menja, sve smo izneli u dnevnom izveštaju", kaže dr Darija i dodaje da očekuje da će broj izlečenih iz dana u dan biti sve veći, kao i da će se o tome redovno obaveštavati na pres konferencijama.

"Do sada su se 443 osobe oporavile od korona virusa, u toku dana je još 21 pacijent sa dvostrukim negativnim nalazom pušten iz KC Niš. Evo, dok traje KZŠ dobili smo podatak od 66 testiranih u Nišu koji nemaju simptome zaraze, kod svih 66 je negativan nalaz. Broj izlečenih će svakog dana biti sve veći."

Optimizam je izrazio i dr Tiodorović:

"Imamo bolju procenu u odnosu na prethodne dane i razlog za optimizam. Očekujemo da za jedno dva, tri dana iz KC i privremenih bolnica, hale i ostalih, otpustimo skoro 200 ljudi. To se nije dešavalo do sada. Njima ističe period nadzora i ako se sve tako dobro nastavi, pod uslovom da i u drugim ustanovima budu odgovornost i disciplina na najvišem nivou, možemo da očekujemo  mnogo bolju situaciju", kaže dr Tiodorović.

Do danas je najviše ljudi testirano, što je dokaz da procenat zaraženih opada, sada je 14% a bio je i 41%.

izvor: agencije, foto: Vlada Srbije