Žestoke kritike: Milioneri fudbaleri, dolaze a ne idu u izolaciju - ko prekrši izolaciju ide u objekte pod stražom


Ako prekrše izolaciju, biće objektima pod stražom

Premijerka Srbije Ana Brnabić žestoko je kritikovala fudbalere iz inostranstva koji su se u jeku pandemije vratili u Srbiju i nisu otišli u karantin.

"Imaju milionske ugovore, a dolaze ovde i nisu u izolaciji", rekla je premijerka, ali nije nikoga imenovala. To je inače krivično delo za koje preti kazna od godine do osam godina zatvora.

Ana Brnabić je na večerašnjem obraćanju kritikovala povratnike u zemlju.

"Jedna stvar nastavlja da nas izuzetno muči su naši građani, povratnici iz inostranstva, koji (se vraćaju) i pored svih apela da se ne vraćaju u Srbiju, jer moraju da budu u izolaciji. Imamo danas gužvu na granicama, apeli nisu uslišeni. Kolone su izmeđ 15 i 20 kilometara na Batrovcima. Od 14. marta do jutros u osam u Srbiju se vratilo oko 60.000 naših građana", rekla je konsternirana premijerka i nastavila.

"Zaista neverovatan broj, i to će ostati poseban bezbednosni izazov. Važno je da to kažem, iako ću biti kritikovana, mi imamo konkretne podatke da se u Srbiju u poslednjih 48 sati vraćaju i građani kojima je potvrđeno da su zaraženi koronavirusom! Oni lekovima snižavaju temperaturu, dolaze ovde i mi ih stavljamo u izolaciju ili bolnice. To je novi izazov sa kojim se surećemo, i zbog toga smo odlučili da dodatno pooštrimo mere kako bi probali da zaštitimo stanovništvo u Srbiji", rekla je ona.

Posebna meta kritika su fudbaleri. Iako niko nije imenovan.

"U ovom trenutku patriotski je bilo da su ostali u zemljama u kojima s u živeli i tamo se lečili. Ali, tamo se zdravstvena zaštita plaća, a ovde je besplatna. To nas sada neizmerno opterećuje. Na kraju, videli ste primere naših fudbalera, gde imaju milionske ugovore, a dolaze ovde i nisu u izolaciji", rekla je premijerka.

Ona je kazala da je Vlada Srbije za povratnike koji prekrše mere izolacije obezbedila objekte u Vršcu, Požarevcu i Pirotu, koji će služiti za njihov smeštaj.

"Ako prekrše izolaciju, biće u ovim objektima pod stražom. Ako takvo lice zarazi druga lica, može mu se izreći kazna od jedne do osam godina zatvora. Ako usled zabrane kretanja takvo lice uzrokuje smrt, kazna je od dve do 12 godina", zaključila je premijerka.

izvor: agencije, foto: Vlada Srbije

Ogromno interesovanje građana Kine da upute finansijska sredstva i opremu građanima Srbije

Fruškogorski koridor će imati 46 mostova i 10 nadvožnjaka - Najveći most na Dunavu u Petrovaradinu

Najveće gradilište u Novom Sadu: 2.000 stanova na Jugovićevu - po veličini odmah iza Beograda na vodi