Za dva dana novi metod borbe protiv virusa korona - testiranja i u domovima zdravlja


Izdat nalog svim domovima zdravlja

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da će se za dva dana preći na novi metod borbe protiv virusa korona, što podrazumeva testiranje većeg broja ljudi.

"Već je izdat nalog svim domovima zdravlja da će morati da imaju po jedna objekat u kojem će morati da imaju rendgen aparat i aparat za laboratoriju kako bi se proverila krvna slika. Tu će dolaziti svi pacijenti za koje se odredi da treba da budu testirani", rekao je Lončar.

Ističe da će epidemiolozi određivati ko treba da dođe u dom zdravlja da se testira u za to tačno određene prostorije. Za tu strategiju smo se opredelili, a na osnovu iskustava u Kini, napomenuo je ministar.

"Oni su isto radili u početku kao i mi i menjali strategiju. I smatraju da bi bilo dobro da ovu strategiju promenimo i da napadnemo virus, a ne da idemo na odugovlačenjem. To je strategija koja kreće u roku od dva dana i sada pripremamo sve što je neophodno za to", objasnio je Lončar.

On kaže da Kinezi sada obilaze te prostorije, pošto u njima treba obezbediti posebne uslove.

Podseća da je u ponedeljak, u konsultaciji sa kineskim lekarima, doneta odluku da se pređe na novi metod borbe sa virusom korona, a koji podrazumeva testiranje većeg broja ljudi.

izvor: Tanjug, agencije, foto: Vlada Srbije

⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...