Volonteri u Novom Sadu pomažu penzionerima - idu u prodavnece po namirnice


Biće zatvorene sve šalter sale

Gradski štab za vanredne situacije doneo mere koje će omogućiti da Grad funkcioniše u vreme vanredne situacije, a koje je posle sastanka saopštio gradonačelnik i komandant gradskog štaba Miloš Vučević.

Biće zatvorena privatna i državna obdaništa, ograničeno je radno vreme ugostiteljskih objekata od osam do 20 časova, sa ograničenim prisustvom do 50 osoba u zatvorenom prostoru, biće zatvorene sve šalter sale, a građani će moći da izmire svoje obaveze po okončanju vanrednog stanja, bez zateznih kamata. Volonteri će penzionerima odnositi namirnici, lekove, a zatvoreni su i svi sportski objekti i sale.

Biće redukovan javni prevoz tako da će GSP voziti po režimu za subotu, s tim što su ukinute noćne linije, a svi autobusi će biti tretirani dezinfekcionim sredstvima i vozači će imati maske i rukavice.

"U skladu sa poslednjom odlukom Vlade kontrolisaće se i broj putnika. Isto to se odnosi i na taksi prevoznike, iste mere zaštite“, saopštio je gradonačelnik na konferenciji za novinare.

Radno vreme ugostiteljskih objekata ograničeno je od 8 do 20 časova uz prisustvo najviše 50 osoba u zatvorenom prostoru, a moguće je da će uslediti i novi parametri za definisanje brojnosti građana, ali nije ograničeno radno vreme za dostavne službe ugostiteljskih objekata.

"Obustavljen je rad u svim sportskim objektima i salama. Donet je nalog da javna preduzeća Čistoća, Gradsko zelenilo, Put i Stan pojačaju rad na terenu kako bi intenzivirali održavanje javne higijene i održali komunalni red. Doneta je i odluka da se zatvaraju sve šalter sale koje su pod ingerencijom Grada, a važno je da građani znaju da će svoje obaveze moći da izmire po povratku u normalno funkcionisanje bez obračuna zatezne kamate, kao npr. obaveze u JKP Informatika i Gradskoj poreskoj upravi", naveo je Vučević.

Organizovana su dva kol-centra, jedan za savete i informacije koje pružaju lekari Doma zdravlja „Novi Sad“, a drugi je volonterski kol-centar za starije sugrađane koji mogu da se jave i traže pomoć da neko drugi ide u kupovinu za njihove životne potrebe.

"Donete su odluke koje naređuju rad gradskim upravama, posebnim organizacijama i službama. Gradski štab je formirao i stručno-operativni tim za zaštitu i spasavanje od epidemije, čiji sam ja rukovodilac i mi ćemo svakodnevno pratiti razvoj situacije", rekao je gradonačelnik.

On je posebno apelovao na najstarije Novosađane da razumeju ove odluke i da budu u svojim kućama i stanovima.

"Zabrinjavajuće je što vidimo penzionere u velikom broju na ulicama našeg grada i nakon proglašenja vanrednog stanja. Mi se pre svega borimo za vas, najstarije sugrađane, da vam sačuvamo zdravlje i živote. Molim vas da poštujete i razumete ove odluke i da ne rizikujete. Apelujem i na sve Novosađane koji imaju starije komšije i članove porodice da pomognu u pogledu nabavke onoga što im je potrebno, kako ne bi izlazili iz kuća", kazao je Vučević.

On je zahvalio Novosađanima, pojedinicima i kompanijama, koji se javljaju sa spremnošću da pomažu kao volonteri.

"Treba da delujemo sistemski i da poštujemo odluke Države i Grada. Sve ono što je od vitalnog značaja za funkcionisanje grada će raditi, a molim za disciplinu, samokontrolu i međugeneracijsku solidarnost", rekao je gradonačelnik.

U kol centur dežuraju lekari, a na raspolaganju je građanima da postave pitanja u vezi sa svojim zdravstvenim stanjem.

Brojevi telefona putem kojih od prošle subote Novosađani mogu da se informišu su: 021/480 7721 i 021/ 480 7722. Nadležni zdravstveni radnici će pozive primati svakog radnog dana od 8 časova do 22 časa, dok će subotom telefonske linije biti aktivne od 8 do 15 časova.

Takođe, oformljen je i drugi, volonterski kol-centar, a broj telefona za starije Novosađane kojima je potrebna pomoć za dostavu osnovnih životnih namirnica je 021/48 71 700 od 8 do 22 časa.

Pooštrene mere Vlade - od sutra i rigoroznije: Građani da poštuju vanredne mere države

ime-nik.com NOVI SAD SRBIJA AP VOJVODINA ZANIMLJIVOSTI INTERNET EVROPA EDUKACIJA HRANA OBRAZOVANJE BEOGRAD ISPORUKA CENTAR OBUĆA RESTORAN ŠKOLA DETELINARA STRANI JEZIK IGRAČKE ODEĆA SALON LEPOTE KUHINJA MAJICE NAOČARE BULEVAR ODMOR KOZMETIKA KOZMETIČKI SALON OBUKA TEPIH RESTORAN FORUM FRIZER KUĆNI LJUBIMCI NAMEŠTAJ NEKRETNINE RUČAK TREPAVICE TURIZAM SVE ZA VAŠE MALIŠANE XOXO BEAUTY SALON DIOPTRIJSKE DORUČAK FRIZERSKI SALON TELEP NOKTI SVILENE TREPAVICE XOXO AUTOMOBILI ENGLESKI KURSEVI NEMAČKI NOVO NASELJE OPTIKA PILETINA SALON NADOGRADNJA GRČKA IGRAONICA MAĐARSKI ODRŽAVANJE PREVOD VEČERA AUTO ŠKOLA GIPSARSKI RADOVI ITALIJANSKI IZDAVANJE MAČKE PONY KUTAK ADAPTACIJA EKOLOGIJA EXIT FRANCUSKI KONJI LETOVANJE MATURA PICA VOĆE I POVRĆE NS NAMEŠTAJ NAMEŠTAJ PO MERI BULEVAR EVROPE DEPILACIJA DUBINSKO PRANJE DUNAVSKA KREVET MANIKIR NOVA DETELINARA PETROVARADINSKA TVRĐAVA ŠKOLA STRANIH JEZIKA AUTO ŠKOLA FLOYD DOSTAVA ENTERIJERI FASADE GIFT SHOP KOMP KAMP KOMPJUTERSKI KAMP KUPATILO LIMAN MUZIKA OPTIKA JUFLEX OPTIKA VUKAŠINOVIĆ PIĆE PLAKAR REGISTRACIJA SHOP BOMBYX NEKRETNINE SAMOUSLUŽNA AUTO PERIONICA MEGA WASH BRZA HRANA DOMAĆA KUHINJA DUNAV EDUKATIVNE IGRAČKE FARBANJE FRIZURA GRČKI KREČENJE LEPOTA LETCI MEGA SJAJ MOLERSKI RADOVI NS STIL PERIONICA PIJACA PISANO PREVOĐENJE PREVOD DOKUMENATA SOLARIJUM SUVENIRI TEHNIČKI PREGLED CENTAR STRANIH JEZIKA ATLANTIS RESTORAN DEDINA TAJNA TOBACCO SHOP NOVI SAD ADRIAHOST ATLANTIS AUTO ŠKOLA DUNAV AUTO ŠKOLA UNA M BRZO ČITANJE CAT HOTEL CENTAR STRANIH JEZIKA DELIMO LETKE DIP POWDER DNEVNI BORAVAK DUBINSKO PRANJE NAMEŠTAJA DUBINSKO PRANJE POSLOVNIH PROSTORA DUBINSKO PRANJE VOZILA EPILACIJA FRENC G.IMI RESTORAN IGRAČKE ZA NAJMLAĐE ISHRANA KONGA MUSIC LASH LIFT MADERO TERAPIJA MATEMATIKA MINIVAL TREPAVICA MISLIŠA I IGRIŠA JEZIČKO-EDUKATIVNI CENTAR MUZIČKA OPREMA NAILS NOVOSADSKI SAJAM OPREMA ZA JAHANJE PANSION PK PLAFON PONY SHOP PRODAVNICA AUTO DELOVA SRPSKI ZA STRANCE SUKNJE UNA M VACUSLIM 48 VAUČERI ČASOVI

POPULARNO