Volonteri u Novom Sadu pomažu penzionerima - idu u prodavnece po namirnice


Biće zatvorene sve šalter sale

Gradski štab za vanredne situacije doneo mere koje će omogućiti da Grad funkcioniše u vreme vanredne situacije, a koje je posle sastanka saopštio gradonačelnik i komandant gradskog štaba Miloš Vučević.

Biće zatvorena privatna i državna obdaništa, ograničeno je radno vreme ugostiteljskih objekata od osam do 20 časova, sa ograničenim prisustvom do 50 osoba u zatvorenom prostoru, biće zatvorene sve šalter sale, a građani će moći da izmire svoje obaveze po okončanju vanrednog stanja, bez zateznih kamata. Volonteri će penzionerima odnositi namirnici, lekove, a zatvoreni su i svi sportski objekti i sale.

Biće redukovan javni prevoz tako da će GSP voziti po režimu za subotu, s tim što su ukinute noćne linije, a svi autobusi će biti tretirani dezinfekcionim sredstvima i vozači će imati maske i rukavice.

"U skladu sa poslednjom odlukom Vlade kontrolisaće se i broj putnika. Isto to se odnosi i na taksi prevoznike, iste mere zaštite“, saopštio je gradonačelnik na konferenciji za novinare.

Radno vreme ugostiteljskih objekata ograničeno je od 8 do 20 časova uz prisustvo najviše 50 osoba u zatvorenom prostoru, a moguće je da će uslediti i novi parametri za definisanje brojnosti građana, ali nije ograničeno radno vreme za dostavne službe ugostiteljskih objekata.

"Obustavljen je rad u svim sportskim objektima i salama. Donet je nalog da javna preduzeća Čistoća, Gradsko zelenilo, Put i Stan pojačaju rad na terenu kako bi intenzivirali održavanje javne higijene i održali komunalni red. Doneta je i odluka da se zatvaraju sve šalter sale koje su pod ingerencijom Grada, a važno je da građani znaju da će svoje obaveze moći da izmire po povratku u normalno funkcionisanje bez obračuna zatezne kamate, kao npr. obaveze u JKP Informatika i Gradskoj poreskoj upravi", naveo je Vučević.

Organizovana su dva kol-centra, jedan za savete i informacije koje pružaju lekari Doma zdravlja „Novi Sad“, a drugi je volonterski kol-centar za starije sugrađane koji mogu da se jave i traže pomoć da neko drugi ide u kupovinu za njihove životne potrebe.

"Donete su odluke koje naređuju rad gradskim upravama, posebnim organizacijama i službama. Gradski štab je formirao i stručno-operativni tim za zaštitu i spasavanje od epidemije, čiji sam ja rukovodilac i mi ćemo svakodnevno pratiti razvoj situacije", rekao je gradonačelnik.

On je posebno apelovao na najstarije Novosađane da razumeju ove odluke i da budu u svojim kućama i stanovima.

"Zabrinjavajuće je što vidimo penzionere u velikom broju na ulicama našeg grada i nakon proglašenja vanrednog stanja. Mi se pre svega borimo za vas, najstarije sugrađane, da vam sačuvamo zdravlje i živote. Molim vas da poštujete i razumete ove odluke i da ne rizikujete. Apelujem i na sve Novosađane koji imaju starije komšije i članove porodice da pomognu u pogledu nabavke onoga što im je potrebno, kako ne bi izlazili iz kuća", kazao je Vučević.

On je zahvalio Novosađanima, pojedinicima i kompanijama, koji se javljaju sa spremnošću da pomažu kao volonteri.

"Treba da delujemo sistemski i da poštujemo odluke Države i Grada. Sve ono što je od vitalnog značaja za funkcionisanje grada će raditi, a molim za disciplinu, samokontrolu i međugeneracijsku solidarnost", rekao je gradonačelnik.

U kol centur dežuraju lekari, a na raspolaganju je građanima da postave pitanja u vezi sa svojim zdravstvenim stanjem.

Brojevi telefona putem kojih od prošle subote Novosađani mogu da se informišu su: 021/480 7721 i 021/ 480 7722. Nadležni zdravstveni radnici će pozive primati svakog radnog dana od 8 časova do 22 časa, dok će subotom telefonske linije biti aktivne od 8 do 15 časova.

Takođe, oformljen je i drugi, volonterski kol-centar, a broj telefona za starije Novosađane kojima je potrebna pomoć za dostavu osnovnih životnih namirnica je 021/48 71 700 od 8 do 22 časa.

Pooštrene mere Vlade - od sutra i rigoroznije: Građani da poštuju vanredne mere države

Fruškogorski koridor će imati 46 mostova i 10 nadvožnjaka - Najveći most na Dunavu u Petrovaradinu

Najveće gradilište u Novom Sadu: 2.000 stanova na Jugovićevu - po veličini odmah iza Beograda na vodi