Vojska Srbije angažovana u sprovođenju vanrednog stanja


Ministarstvo odbrane Vlade Republike Srbije saopštilo je
da Vojska Srbije od danas kontroliše sve granične prelaze, obezbeđuje i kontroliše sve prihvatne centre i centre za azil, kao i sve bolnice, na osnovu Odluke o uvođenju vanrednog stanja na celoj teritoriji Srbije.

Konkretno angažovanje pripadnika Vojske Srbije regulisano je odlukama i naređenjima ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, iz njihovih nadležnosti na pružanju podrške civilnim vlastima u sprečavanju širenja virusne infekcije COVID-19.

Radi sprečavanja nekontrolisanog kretanja lica koja mogu biti nosioci virusa i samovoljnog napuštanja centara za azil i prihvatnih centara, Vojska Srbije će, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Komesarijatom za izbeglice i migracije, obavljati pojačani nadzor, kontrolu ulaska i izlaska i spoljašnje obezbeđenje ovih objekata.

Snage Vojske Srbije raspoređene su u centre za azil u Sjenici, Tutinu, Bogovađi, Banji Koviljači i Krnjači, te u prihvatne centre u Preševu, Bujanovcu, Vranju, Bosilegradu, Pirotu, Obrenovcu, Adaševcima, Šidu, Principovcu, Somboru, Kikindi i Subotici.

Vojska Srbije je preuzela kontrolu nad prihvatnim i centrima za azil kako bi pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova mogli da usmere svoje resurse na kontrolu mera Vlade o zabrani i ograničenju kretanja.

Prema ranije propisanim merama, Vojska je angažovana na obezbeđenju i kontroli javnih objekata, bolnica u kojima se vrši kontrola potencijalno zaraženih i lečenje obolelih od COVID-19, zatim aerodroma u Beogradu i Nišu i autobuskih stanica u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Pančevu.

Na graničnim prelazima pripadnici Vojske Srbije pružaju pomoć nadležnim državnim organima na kontroli prelaska granice.

Vojska je preduzela neophodne mere za pripremu jedinica ABHO za dekontaminaciju terena i objekata radi sprečavanja širenja virusa.

Prilikom izvršenja svih zadataka, Vojska preduzima sve mere zaštite od virusne infekcije COVID-19 u skladu sa preporukama nadležnih službi.

Vojska Srbije je spremna za izvršenje svih zadataka koje dobije u cilju zaštite države i građana u uslovima uvedenog vanrednog stanja u Srbiji.

foto: Jaroslav Pap


Zabrana kretanja od 20h do 5 ujutru - starijima od 65 potpuna zabrana kretanja

Kako će izgledati novi most u Novom Sadu? Predstavljena idejna rešenja - izgradnja ranije nego što je predviđeno (FOTO, VIDEO)

Ministar građevinarstva: Imaćemo praktično jedan grad, Beograd i Novi Sad će se spojiti