Ukinut GSP, zatvoreni kafići, tržni centri, pijace, parkovi... dezinfekcija keja, parkova, igrališta...


Do daljeg je ukinut javni prevoz i ne rade kafići, restorani, pijace
kao mera sprečavanja daljeg širenja virusa COVID-19.

Odluka za prevoz se ne odnosi na taksi prevoz, putnička vozila (sopstveni prevoz) i na prevoz za zaposlene.

Za sve građane koji tokom vanrednog stanja moraju da rade na radnom mestu i ne mogu da rade od kuće, biće organizovan prevoz, o čemu će biti naknadno obavešteni. Izuzetak od zabrane gradskog prevoza moguć je isključivo na osnovu posebne dozvole.

Takođe, zabranjen je rad svih objekata i lokala unutar tržnih centara izuzev samoposluga, prodavnica hrane i apoteka. Od danas su zatvorene i sve pijace.

Biće za sada dozvoljena dostava hrane.

Zabranjen je boravak u svim parkovima i na javnim površinama namenjenim za rekreaciju i sport. Zabrana javnog okupljanja u zatvorenom prostoru pooštrena je tako da u zatvorenom prostoru ne može boraviti više od pet osoba.

Set preventivnih mera kojima gradska uprava štiti zdravlje građana i sprečava širenje korona virusa, dopunjen je tretmanima dezinfekcije keja, svih parkova i igrališta. Ovime je dodatno proširen set preventivnih mera koje koordinira gradska uprava, a sprovodi novosadska Ciklonizacija.

Novi Sad, prema odluci Štaba za vanredne situacije, od 19.03. sprovodi i svakodnevnu dezinfekciju celih blokova u okolini svih zdravstvenih ustanova na teritoriji grada. Dezinfekcija obuhvata blokove u okolini svih zdravstvenih ustanova: Kliničkog centra Vojvodine, zgrade Hitne pomoći, Zavoda za zaštitu studenata, Specijalne reumatske bolnice, Zavoda za javno zdravlje Vojvodine, Instituta u Sremskoj Kamenici, Vojne bolnice u Petrovaradinu i svih objekata Doma zdravlja “Novi Sad”. Takođe, obuhvaćeni su i kvartovi u okolini objekata gerontoloških centara.

Ciklonizacija od od 18.03. redovno izvodi tretmane dezinfekcije na otvorenom u ulicama u širem centru Novog Sada, kao i drugim najfrekventnijim delovima grada, kao što su bulevari i važnije saobraćajnice u svim delovima grada.

Tretmani dezinfekcije na otvorenom izvode se najsavremenijim ULV generatorima sa kamiona, terenaca i automobila “Ciklonizcije”. Ovi tretmani se izvode svakodnevno, i akcija će trajati sve dok, po preporuci struke, bude bilo potrebno.

Od 17.03. sprovode se svakodnevni tretmani dezinfekcije stajališta JGSP “Novi Sad”, kao i Međumesne autobuske stanice i Železničke stanice.

Od 14.03. tokom svake noći operativci Ciklonizacije dezinfikuju sve autobusa JGSP Novi Sad koji se koriste.

„Tretmani Međumesne autobuske stanice, Železničlke stanice, stajališta i autobusa gradskog prevoznika obustavljaju se tempom kako odlukom Vlade Srbije prestaje međumesni i gradski prevoz. Svi naši resursi biće raspoređivani tamo gde će, po preporuci struke i odlukama gradskog Štaba za vanredne situacije, davati maksimalan efekat u sprečavanju širenja korona virusa“, objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnoću “Ciklonizacije”.

On podeća da od početka vanrednog stanja, operativci “Ciklonizacije” rade u tri smene, da su u pogon stavljeni svi ljudski, stručni i tehnički kapaciteti kako bi što efikasnije zaštitili zdravlje i živote naših sugrađana. 

Od 17.03.  ekipe Ciklonizacije” izvode i redovnu dezinfekciju ulaza stambenih zgrada (ulazi, gelenderi, holovi zgrada, hodnici, liftovi).

Sprovedeni tretmani dezinfekcije propisno se obeležavaju u cilju obaveštenja na svakom ulazu objekta kolektivnog stanovanja. Tretmani dezinfekcije nisu opasni po stanare zgrada nakon izvođenja.

Aćimović podseća građane da svi navedeni tretmani predstavljaju dodatne mere zaštite koje sprovodi Grad Novi Sad, i da nikako ne smeju da prestanu sa primenom preporučenih higijenskih i sanitarnih mera samozaštite i prevencije koje treba da prekinu širenje korona virusa.

Tretmani dezinfekcije svakodnevno se izvode i u nizu javnih objekata.

Svi tretmani koje sprovodi “Ciklonizacija” izvode se dezificijensom koji deluje na sve tipove virusa, bakterija i gljivica. Dezificijens se aplicira ručnim pumpama, električnim i motornim aerosol generatorima i leđnim motornim prskalicama, a u akciji dezinfekcije ulaza stambenih zgrada operativcima “Ciklonizacije” pomažu i obučeni operativci JKP “Gradsko zelenilo” i JKP Stan”.

izvor: agencije, foto: Ciklonizacija

Fruškogorski koridor će imati 46 mostova i 10 nadvožnjaka - Najveći most na Dunavu u Petrovaradinu

Najveće gradilište u Novom Sadu: 2.000 stanova na Jugovićevu - po veličini odmah iza Beograda na vodi