U Srbiju sleteo još jedan avion sa medicinskom pomoći


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić dočekala
je večeras na Aerodromu „Nikola Tesla“ još jedan avion sa medicinskom pomoći i opremom za Srbiju u borbi protiv virusa korona.

Brnabić je tom prilikom poručila da se večeras šalje poruka solidarnosti i zajedništva jer je medicinska oprema i pomoć dopremljena iz Kine, troškove prevoza snosi EU, dok je u organizaciji pomogao UNDP.

Ovo je prelep primer toga kako svet postaje jedno u teškim vremenima. Kao što smo toliko puta čuli u poslednjih nekoliko nedelja od raznih svetskih lidera, Evropa prolazi kroz jako teška vremena, najteža od Drugog svetskog rata. Ovaj let je organizovao ili pomogao nama da ga organizujemo Razvojni program UNDP. Oprema je stigla iz grada Tjanđin u Kini. Let je platila EU, tačnije donirala je 450.000 dolara, ukazala je premijerka Srbije.

Evropa prolazi kroz teška vremena i solidarnost je jako važna u ovim trenucima, ponovila je ona i dodala da je letom iz NR Kine stigla medicinska oprema - respiratori, zaštitna oprema, maske, kao i testovi za koronavirus.

Brnabić je poručila da će nam ovo zajedništvo pomoći da sačuvamo živote u Republici Srbiji i istakla da je zahvalna svim kompanijama koje su nam pomogle.

Prema njenim rečima, opremu je kupila Srbija iz budžeta Republike Srbije, ali je deo opreme donirala i Narodna Republika Kina i kompanije iz te zemlje, HBIS pre svega, koja je spasila našu Železaru Smederevo, ali i druge kompanije.

Ovo zajedništvo će pomoći da sačuvamo živote naših građana. Hvala im što su nam pomogli da svi zajedno - Kina, UN, EU sačekamo još jedan u nizu aviona, navela je predsednica Vlade i najavila da će EU pokriti troškove za još najmanje četiri leta.

Osnovna poruka je zaista zajedništvo i solidarnost u teškim vremenima, zaključila je Brnabić.

Sa premijerkom opremu su na Aerodromu dočekali ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, stalna predstavnica UNDP u Srbiji Fransin Pikap, kao i predstavnik kompanije HBIS.

Ispred kineske kompanije HBIS, koja je donirala 1.320.000 evra u opremi, saopštili su da je večeras iz Kine stiglo 100.000 zaštitnih maski tipa N95, 30.000 medicinskih izolacioih maski takozvani šild, 500.000 jednokratnih medicinskih rukavica za pregled, 20 kompleta infracrvene opreme za merenje temperature i 25.000 test reagenasa.

Raduje me što se sve više ljudi slaže da je solidarnost najvažnija u borbi protiv virusa Covid-19. Ovaj događaj je dobar pokazatelj solidarnosti čovečanstva. Zajedno radimo i borimo se protiv ovog virusa. Solidarnost je snaga, poručila je ambasadorka Čen Bo.

Virus napada Evropu i ugrožava naše živote i privredu, a mi smo ovde da pokažemo solidarnost sa narodom Srbije, istakao je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

On je ponovio da je troškove transporta finansirala EU, kao i da će Unija finansirati i naredne letove.

Znate da sam Italijan, moja zemlja je pogođena ovim strašnim virusom, ali sam tu kao Evropljanin da pokažem snagu solidarnosti, poručio je Fabrici.

foto: Vlada Srbije

⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...