U Novom Sadu Sajam knjiga, Sajam obrazovanja i Sajam umetnosti


Na priredbama posvećenim književnoj i likovnoj
umetnosti i obrazovanju nastupiće 175 izlagača, a dolaze iz osam zemalja.

Novosadski sajam knjiga i izložba umetnosti "Art Expo" počinju danas, 3. marta u Master centru Novosadskog sajma i trajaće do ponedeljka, 9. marta, dok će se Sajam obrazovanja "Putokazi" održati 4. i 5. marta.

Manifestacije će obeležiti gostovanje britansko-američke književnice Trejsi Ševalije, više od 100 programa u okviru "Dana Laze Kostića", popusti pri kupovini knjiga do 80 odsto, ponuda više od oko 500 obrazovnih profila za srednjoškolce i studente, turnir u basketu 3X3, tri tematske izložbe na "Art Expo" i Poklon-igra za posetioce u kojoj su izlagači darovali više od 400 naslova.

Na Sajmu knjiga u okviru "Dana Laze Kostića" održaće se više od 100 programa uz gostovanja istaknutih domaćih i stranih pisaca. Posetioci će imati priliku da se, između ostalih, sretnu i sa Goranom Petrovićem, Milošem Latinovićem, Neletom Karajlićem, Urošem Petrovićem, Mirjanom Bobić Mojsilović, Džamalom Uarijašijem, Borislavom Čičovačkim, Jelenom Bačić Alimpić, Muharemom Bazduljem. Trejsi Ševalije će biti gošća Sajma knjiga u subotu, 7. marta.

Knjige preko neta

Priprema se akreditovani skup Dani biblioteka i bibliotekara, kao i Dani ruske kulture.

Na Sajmu knjiga biće uručena i književna nagrada Novosadskog sajma "Laza Kostić" za najbolje izdanje između dva Sajma, Nagrada za izdavački poduhvat i za dečju književnost. Za najlepšu knjigu biće dodeljen "Zaharije Orfelin".


Sajam obrazovanja će okupiti oko 80 institucija, koje će predstaviti više od 500 obrazovnih profila, odnosno sveobuhvatnu ponudu srednjeg i visokog školstva u našoj zemlji, upotpunjenu ponudom srednjih škola i fakulteta iz Slovačke, Hrvatske, Slovenije, Italije, Francuske, Rusije i Kanade.

"Putokazi" su prvenstveno namenjeni učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola.

Jedan od najatraktivnijih dodatnih sadržaja za učenike je Kup Sajma obrazovanja za srednjoškolce u basketu 3 na 3, a ove godine će biti održan u četvrtak, 5. marta. Kako se očekuje, pažnju će privući i intrigantno vizuelno, čulno i edukativno iskustvo, koje će nastupom na Sajmu omogućiti Muzej iluzija.

Popusti na učlanjenje u Gradsku biblioteku povodom Sajma knjigaMeđunarodna izložba umetnosti "Art Expo" pod svoje okrilje je i ove godine okupila umetnike, akademske, edukovane i samouke slikare i omogućila predstavljanje galerija i pojedinaca, tematskih postavki, rukotvorina, antikviteta. Ponudila je i tri tematske izložbe.

Iz riznice srpske umetnosti dvadesetog veka, na postavci pod radnim naslovom "Najezda s nebesi" biće izloženi crteži, kolaži i skulpture Zorana Petrovića, nastali u periodu od 1960. do 1996. godine. Radovi su iz fonda Gradskog muzeja u Vršcu.

Druga tematska izložba "Osluškivanje nostalgičnih vremena", posvećena je Goranu Mitroviću, jednom od najznačajnijih savremenih umetnika poetskog realizma. Od 3. do 9. marta publika će moći da uživa u slikama rađenim u tehnici ulja na platnu kaširanom na dasci u duhu starih majstora.

Treća je jedinstvena i očaravajuća postavka Dušana Nonina "Ruke pune vekova" - kopije fresaka manastira Pive.

Tokom Izložbe biće uručena i Nagrada za izuzetne domete ostvarene u likovnoj umetnosti "Sava Šumanović".

Radno vreme sajma će biti od 10 do 19 časova, izuzimajući petak i subotu kada će sajam za posetioce biti otvoren do 20 časova.

Ulaz na sajam je besplatan.

Ceo program možete pronaći na linku.

izvor: 021.rs, agencije, foto: StockSnap, Pixabay

Popusti na učlanjenje u Gradsku biblioteku povodom Sajma knjiga

Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."