U 20h startovala zabrana kretanja - Tužilaštvo apeluje da građani poštuju sve mere zabrane


Kršenje "policijskog časa" tretiraće se kao krivično delo

U 20.00 sati večeras stupila je na snagu mera vlade po kojoj do 5.00 sati ujutru niko ne može da bude na ulici, sem nadležnih organa na zadatku i onih koji imaju radnu obavezu u trećoj smeni.

Zabrana kretanja ne odnosi se ni na lica kojima je neodložno potrebna zdravstvena pomoć, kao i na određene grupe poljoprivrednih proizvođača.

Nešto pre 20.00 sati preko beogradskih Terazija je prošlo policijsko vozilo iz kojeg su, uz sirene, upozorili građane preko megafona da ne smeju da budu na ulicama.

Kršenje "policijskog časa", odnosno zabrane kretanja napolju između 20 sati uveče i pet sati ujutro, tretiraće se kao krivično delo "nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije", izjavio je za Tanjug predsednik Udruženja sudija i tužilaca Nenad Stefanović.

Za ovo krivično delo zaprećena je novčana kazna od 100.000 do milion dinara, ili zatvor do tri godine, ukazao je Stefanović.

To znači da, ukoliko policija zatekne nekoga na ulici tokom noći, biće mu odmah napisana krivična prijava za pomenuto krivično delo, kao i starijim osobama kojima je potpuno zabranjen izlazak iz doma, kao i onima koji su prekršili meru kućne izolacije.

S obzirom da je Vlada već propisala uredbom kazne do 150.000 dinara za kršenje samoizolacije, što spada u isto krivično delo, i za kršenje policijskog časa novčana kazna će verovatno biti 150.000 dinara.

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu naložilo je policiji da podnese već nekoliko krivičnih prijava protiv osoba koje su kršile mere samoizolacije, ali im nije određivalo zadržavanje.

“Nismo za sada zadržavali lica koja su kršila samoizolaciju, jer smo smatrali da je bolje da ih vraćamo u stanove u kojima je potrebno da po rešenjima borave 14 ili 28 dana, u zavisnosti od zemlje iz koje su se vratili u Srbiju”, rekao je za Tanjug glavni tužilac Prvog osnovnog javnog tužilaštva Ljubivoje Đorđević.

To je, kako je ukazao, rađeno da ne bi došli u situaciju da ako su zaraženi - prenesu korona virus i drugim osobama (policiji, tužiocima, sudijama, zaposlenima u administraciji, čuvarima . . . ), pa su prijave protiv njih podnete redovnim putem.

On je, međutim, dodao da će lica koja ponove zabranu kršenja samoizolacije, u skladu sa opštim stavom tužilaštva, biti zadržana do 48 sati (uhapšena).

izvor: agencije, foto: Jaroslav Pap

Žestoke kritike: Milioneri fudbaleri, dolaze a ne idu u izolaciju - ko prekrši izolaciju ide u objekte pod stražom

Kako će izgledati novi most u Novom Sadu? Predstavljena idejna rešenja - izgradnja ranije nego što je predviđeno (FOTO, VIDEO)

Ministar građevinarstva: Imaćemo praktično jedan grad, Beograd i Novi Sad će se spojiti