Traži se novo rešenje? "Ovakav sistem kaucije je preskup"


Visoke troškove uvođenja će snositi građani i privreda?

Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu koji je ušao u javnu raspravu neće biti dobra osnova za uspostavljanje funkcionalnog i održivog depozitnog sistema.

Tekst dokumenta ukazuje da će visoki trošak njegovog uvođenja snositi građani i privreda i ostavlja brojna otvorena pitanja.

Ovo, između ostalog, ističu u zajedničkom saopštenju Američka privredna komora, NALED i Udruženje pivara Srbije. Naglašavaju i da podržavaju napore Vlade i Ministarstva životne sredine za unapređenje sistema upravljanja ambalažnim otpadom.

Ukoliko bi mašine za prihvat ambalaže bile postavljene samo u velikim marketima, koje čine tek oko 30 odsto svih trgovinskih objekata u Srbiji, u neravnopravnom položaju našli bi se stanovnici manjih mesta, starije i osobe lošijeg materijalnog statusa, jer bi im, kako navode, bila ograničena mogućnost vraćanja ambalaže, što bi za njih u praksi značilo povećanje cena proizvoda.

Ističu da je depozitni sistem najkompleksniji za implementaciju i zahteva najveća ulaganja u odnosu na sve postojeće sisteme.

Studija kompanije Diloit urađena lane, pokazuje da bi početni troškovi formiranja sistema iznosili gotovo 100 miliona evra, a godišnje održavanje bi koštalo još 30 miliona više, što bi do 2030. godine podiglo ukupne troškove na 1,2 milijarde evra.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: Squirrel_photos, Pixabay

Kako će izgledati novi most u Novom Sadu? Predstavljena idejna rešenja - izgradnja ranije nego što je predviđeno (FOTO, VIDEO)

Brza pruga: Ovako će izgledati nova železnička stanica u Sremskim Karlovcima - Gradi se i S nadvožnjak do Dunava (FOTO)