Sport u Srbiji stao - prvaci prema dosadašnjem plasmanu na tabelama?


Sportska takmičenja se odlažu ili završavaju

Zbog pandemije virusom korona i proglašenja vanrednog stanja u Republici Srbiji, prema objašnjenju predsednika Aleksandra Vučića - staje i sport na celoj teritoriji naše zemlje.

To praktično znači da se do daljeg odlažu, možda i završavaju, neka sportska takmičenja.

Posle odluke od pre nekoliko dana da se na sportskim borilištima zabranjuje dolazak navijača na tribine, u dvorane i stadione, aktuelnom odlukom je praktično zaustavljen sport i svaka sportska aktivnost u Srbiji. Prema objašnjenju lekara, koje je pojasnio i predsednik Vučić, ispostavilo se da su teretane jedno od najopasnijih mesta za širenje zaraze virusom korona.

Šta praktično znači "ukidanje" sporta na neodređeno vreme u našoj zemlji? Prema Članu 200 Ustava Srbije, vanredno stanje može da traje najduže 90 dana, posle čega Narodna skupština može da ga produži na još 90 dana. To, zasada, znači da sporta u Srbiji nema do polovine juna, pa se očekuje da će u svim ili skoro svim sportovima u Srbiji biti proglašeni nacionalni prvaci prema dosadašnjem plasmanu na tabelama.

Naravno, sve ovo moraju da preporuče zakonodavni organi, ali i nadležni sportski savezi, a nema sumnje da će najbolje preporuke dati Ministarstvo omladine i sporta Srbije. Za razliku od 1999. godine, kada je naša zemlja bila pod agresijom NATO, i 2014. godine, kada su poplave paralisale život u Srbiji, kriza zbog virusa korona je postala globalni problem, pa je jasno da je i Srbija postupila kao većina svetskih zemalja i prekida sa svim sportskim ligama.

Neke ideje i predlozi već su se pojavili u Superligi Srbije: proglašenje šampiona, učesnika kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope na osnovu aktuelnog stanja na tabeli.

izvor: agencije, foto: NSinfo

Fruškogorski koridor će imati 46 mostova i 10 nadvožnjaka - Najveći most na Dunavu u Petrovaradinu

Najveće gradilište u Novom Sadu: 2.000 stanova na Jugovićevu - po veličini odmah iza Beograda na vodi