Pravi med od sada stiže direktno u prodavnice


Pčelarima omogućena direktna prodaja

Med i drugi proizvodi od meda koje su pčelari do sada prodavali na veliko, na pijaci, sajmovima ili sa kućnog praga, od početka marta mogu se prodavati i u trgovinama.

Prvi put pčelarima je omogućena direktna prodaja bez obaveze da imaju registrovano preduzeće.

Savo Tadić iz Stanišića najveći je pčelar u Somboru i okolini. Proizvodnjom meda i proizvoda od meda bavi se profesionalno. Sada će med, osim na veliko, sa kućnog praga ili pijace moći prodavati i u trgovinama.

"Ko ima neke količine meda, koje misli da bi mogao da proda u prodavnicama svakako bi mogao da ostvari neku bolju cenu. Može to da uradi sada i sam i ne mora da vija nakupce. Svi pčelinji proizvodi su obuhvaćeni i dozvoljena je čak prodaja i neke mešavine meda i lekovitog bilja, meda i lešnika, meda i polena. Naši miksevi koje smo mi do sada prodavali na pijacama mogu sada da se prodaju jer su to sve primarni pčelinji proizvodi i njihove mešavine", kazao je Savo Tadić, prenosi RTV.

Uslov da bi se med i drugi pčelinji proizvodi mogli naći u trgovinama je registrovana prostorija za ceđenje, vrcanje i pakovanje meda.

"Sve zavisi od naše umešnosti, ko ima tržište i ko je dovoljno sposoban da progovara za sebe, za neku dobru cenu. Ili možda ima neku vrstu meda koja može da se proda po višoj ceni, a otkupljivači je nisu cenili do sada, kao što su neke vrste livadskog meda iz nacionalnih parkova. Takav med imao je isti tretman kao suncokretov med, ili čak i lošiji, a sada dolazimo u mogućnost da takav med prodamo pod svojim imenom i da tražimo mnogo veće cene", rekao je Tadić.

Koristi od ovih olakšica za prodaju meda u trgovinama imaće i mali i veliki pčelari.

"Ovo je prava stvar jer sada javno možemo da radimo, a onako smo prodavali i pakovali prijateljima, komšijama. Sada možemo legalno da radimo i sve što treba je da med bude pakovan po svim higijenskim propisima", saopštio je Rade Malbaški, zamenik predsednika Udruženja pčelara "Avram Maksimović" iz Sombora.

Uslov da bi pčelari svoj med mogli plasirati u trgovine je RS broj. RS broj podrazumeva da je pčelar upisan u Centralni registar, udeo koji svodi u Upravi za veterinu, čime stiče punu legalnost za prodaju.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: PollyDot, Pixabay
ime-nik.com NOVI SAD SRBIJA AP VOJVODINA ZANIMLJIVOSTI INTERNET EVROPA EDUKACIJA HRANA OBRAZOVANJE BEOGRAD ISPORUKA CENTAR OBUĆA RESTORAN ŠKOLA DETELINARA STRANI JEZIK IGRAČKE ODEĆA SALON LEPOTE KUHINJA MAJICE NAOČARE BULEVAR ODMOR KOZMETIKA KOZMETIČKI SALON OBUKA TEPIH RESTORAN FORUM FRIZER KUĆNI LJUBIMCI NAMEŠTAJ NEKRETNINE RUČAK TREPAVICE TURIZAM SVE ZA VAŠE MALIŠANE XOXO BEAUTY SALON DIOPTRIJSKE DORUČAK FRIZERSKI SALON TELEP NOKTI SVILENE TREPAVICE XOXO AUTOMOBILI ENGLESKI KURSEVI NEMAČKI NOVO NASELJE OPTIKA PILETINA SALON NADOGRADNJA GRČKA IGRAONICA MAĐARSKI ODRŽAVANJE PREVOD VEČERA AUTO ŠKOLA GIPSARSKI RADOVI ITALIJANSKI IZDAVANJE MAČKE PONY KUTAK ADAPTACIJA EKOLOGIJA EXIT FRANCUSKI KONJI LETOVANJE MATURA PICA VOĆE I POVRĆE NS NAMEŠTAJ NAMEŠTAJ PO MERI BULEVAR EVROPE DEPILACIJA DUBINSKO PRANJE DUNAVSKA KREVET MANIKIR NOVA DETELINARA PETROVARADINSKA TVRĐAVA ŠKOLA STRANIH JEZIKA AUTO ŠKOLA FLOYD DOSTAVA ENTERIJERI FASADE GIFT SHOP KOMP KAMP KOMPJUTERSKI KAMP KUPATILO LIMAN MUZIKA OPTIKA JUFLEX OPTIKA VUKAŠINOVIĆ PIĆE PLAKAR REGISTRACIJA SHOP BOMBYX NEKRETNINE SAMOUSLUŽNA AUTO PERIONICA MEGA WASH BRZA HRANA DOMAĆA KUHINJA DUNAV EDUKATIVNE IGRAČKE FARBANJE FRIZURA GRČKI KREČENJE LEPOTA LETCI MEGA SJAJ MOLERSKI RADOVI NS STIL PERIONICA PIJACA PISANO PREVOĐENJE PREVOD DOKUMENATA SOLARIJUM SUVENIRI TEHNIČKI PREGLED CENTAR STRANIH JEZIKA ATLANTIS RESTORAN DEDINA TAJNA TOBACCO SHOP NOVI SAD ADRIAHOST ATLANTIS AUTO ŠKOLA DUNAV AUTO ŠKOLA UNA M BRZO ČITANJE CAT HOTEL CENTAR STRANIH JEZIKA DELIMO LETKE DIP POWDER DNEVNI BORAVAK DUBINSKO PRANJE NAMEŠTAJA DUBINSKO PRANJE POSLOVNIH PROSTORA DUBINSKO PRANJE VOZILA EPILACIJA FRENC G.IMI RESTORAN IGRAČKE ZA NAJMLAĐE ISHRANA KONGA MUSIC LASH LIFT MADERO TERAPIJA MATEMATIKA MINIVAL TREPAVICA MISLIŠA I IGRIŠA JEZIČKO-EDUKATIVNI CENTAR MUZIČKA OPREMA NAILS NOVOSADSKI SAJAM OPREMA ZA JAHANJE PANSION PK PLAFON PONY SHOP PRODAVNICA AUTO DELOVA SRPSKI ZA STRANCE SUKNJE UNA M VACUSLIM 48 VAUČERI ČASOVI

POPULARNO