Potrebno da mere budu još rigoroznije: Puna šetališta su nedopustiva - prave se roštilji, preskaču ograde parkova...


Kej, pojedina igrališta i parkovi i u Novom Sadu u subotu su bili puni ljudi

Direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović izjavila je da je porast broja zaraženih virusom korona u subotu od 131 osobe očekivan i dodala da se još veći porast broja obolelih očekuje u naredne dve nedelje, pa je zbog toga potrebno da mere koje se primenjuju budu još rigoroznije.

Policija na ulicama Novog Sada - opominje građane da se raziđu: Ozbiljna situacija - gužve na keju, igralištima...


Prema svim stručnim podacima, očekuje se porast obolelih, naročito u petoj i šestoj nedelji od početka infekcije. Porast koji je registrovan u subotu je, prema epidemiološkim procenama, u rasponu koji je očekivan", rekla je Jovanović.

Ona je apelovala na sve građane da se pridržavaju postojećih mera, da smanje kontakte i ostanu kod kuće, ocenjujući da bi, s obzirom na dalje širenje virusa, mere koje se primenjuju trebalo sada biti još rigoroznije.

"Važno je poštovati mere koje su na snazi, jer one omogućavaju da se smanji dalje širenje zaraze i da porast ostane što manji u narednim danima", istakla je Jovanović i dodala da je najbolja mera sedeti kod kuće, jer je komunikacija najveći rizik.


Milošević: Puna šetališta su nedopustiva

Zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu Ivana Milošević izjavila je da je "iluzija" da bilo ko može da bude zaštićen od zaraze korona virusom, zato što se radi o novoj bolesti i nema takozvanog kolektivnog imuniteta.

Ona je, povodom slika punih šetališta, rekla da je to nedopustivo.

"Nedopustivo je to što sam i sama videla u subotu, da se roštilja u Košutnjaku", rekla je Milošević i dodala da je, ako ljude ne plaše stravične cifre koje se svakog dana nalaze u medijima i ne shvataju zašto se savetuje da se ne izlazi, to "kao da svima nedostaje razuma".

"Da li je moguće da moramo da uvedemo policijski čas 24 časa - ne vodite decu u parkove..."


Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je da za korona virus nema "čarobnog štapića", niti leka i vakcine, a da se zna da se dominantno širi kapljičnim putem i da širenje može da se spreči ako postoji međusobna distanca.

"Ovaj virus ne može da opstane bez nas. Na različitim predmetima može da ostane, meri se u satima ili danima, ali može da se razmnožava samo u nama", kazala je Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da zbog toga svako treba da bude socijalno odgovoran i da se distancira od drugih, jer ukoliko se desi da se virus nesmetano širi sa osobe na osobu teško da to može da se zaustavi.

Kej, pojedina igrališta i parkovi i u Novom Sadu u subotu su bili puni ljudi, uprkos apelima i naredbama da ostanu kod kuće, odnosno da se ne okupljaju u grupama od više od pet ljudi i na distanci od dva metra.

izvor: 021.rs, Tanjug, Beta, agencije, foto: facebook.com/ciklonizacija

Policija na ulicama Novog Sada - opominje građane da se raziđu: Ozbiljna situacija - gužve na keju, igralištima...

⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...