Ozbiljna posvećenost stručnjaka iz Kine da nam prenesu svoja iskustva i znanje


Sve se više disciplinujemo uz vrlo snažne mere koje nikom ne padaju lako

U Republici Srbiji je do 15 časova registrovano ukupno 249 potvrđenih slučajeva Kovid-19, objavljeno je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije. Od poslednjeg izveštaja registrovano je 27 novih pozitivnih slučajeva. Epidemiolog Predrag Kon je naveo da se vidi ozbiljna posvećenost stručnjaka iz Kine da nam prenesu svoja iskustva i znanje.

Epidemiolog Predrag Kon je na konferenciji za medije rekao da su srspki stručnjaci imali konstruktivne razgovore sa lekarima iz Kine.

Rekao je da su oni predstavili situaiciju iz pokrajine koja je imala sličnu situaciju kao Srbija, sličan broj stanovnika i oni su uspeli za 29 dana to da razreše. Međutim, Kon ističe da je svaka situacija posebna bez obzira što se može upoređivati.

Istakao je da Srbija ima šta da nauči od kineskih stručnjaka ali su i oni prihvatili neke specifičnosti kod nas.

Precizirao je da će se u 17 časova održati sastanak kriznih štabova sa kineskim kolegama i da će se kasnije pisati mere koje mogu da se ralizuju.

Kon je naveo i da su oni pitali da je naše stanovništvo discilinovano, na šta su domaći epidemiolozi rekli da ne bi baš moglo tako da se kaže, ali da se svakako sve više disciplinujemo uz vrlo snažne mere koje nikom ne padaju lako.

Poručio je da je najvažnije da izolacija funkcionše, ali da su kineski stručaci rekli da izolacija lakih slučajeva kod kuće dovodi do prenošenja virusa i da se snažno preporučuje da oni budu čvrše izolovani. Kon je istakao da će se to uzeti u razmatranje.

Zamenica direktora "Batuta" Darija Kisić Tepavčević jerekla da se ne bi trebalo hvatati za brojeve i vremenske odrednice, ali da su oni pitali kineske kolege koliko dugo bi mogla da traje ova situacija jer oni jedini imaju pravo realno iskustvo i uspeli su da ugase epidemiju.

Dodaje da i kod nas postoje razlišiti prognostički modeli i da nam mnogo toga ide u prilog u odnosu na Kinu. To je manja gustina smetšaja a idemo i u susret toplom vremenu, ali ono što nam ne ide u prilog, rekla je, jeste disciplina u odnosu na kineski narod.

Ponovila je da ne bi trebalo govoriti o datumima i brojevima već treba raditi.

Darija Kisić Tepavčević je rekla da virus može da se pojavi u bilo kom kolektivu ili porodici i da je važno da se svigde primenjuju iste mere.

Istakla je id a su zdravstveni radnici jako bitni jer ne smemo da dozvolimo da se virus proširi u zdravstvenim ustanovama. Kako je rekla. One su stub naše odbrane i spašavaju živote.  

foto: Vlada Srbije

Kako će izgledati novi most u Novom Sadu? Predstavljena idejna rešenja - izgradnja ranije nego što je predviđeno (FOTO, VIDEO)

Ministar građevinarstva: Imaćemo praktično jedan grad, Beograd i Novi Sad će se spojiti