Odmah hapšenje - Ministarstvo pravde preporučuje pritvor za kršenje samoizolacije


Ministarstvo pravde preporučilo je javnim tužilaštvima
da obavezno traže određivanje pritvora za sva lica koja prekrše meru samoizolacije od 14 ili 28 dana, koju su im odredile nadležene institucije - Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Preporuka Ministarstva znači da protiv osoba koje prekrše samoizolaciju više neće biti podnošene najpre krivične prijave već će odmah biti uhapšene, a potom će tužilašto tražiti od suda da im odredi pritvor.

U saopštenju Ministarstva se navodi da ukoliko lice prekrši meru samoizolacije, a sud mu odredi meru pritvora, lica će tu meru izdržavati u posebnim ustanovama namenjenim za tu svrhu.

Naime, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, obezbedila je tri posebna objekta u okviru Uprave u kojima će biti smeštena ova lica.

Ovi objekti se nalaze u Vršcu, Požarevcu i Pirotu, a obezbeđivaće ih pripadnici zatvorske straže i policije.

Nadležni organi prilikom određivanja pritvora neće uzimati u obzir samo rokove po Zakoniku o krivičnom postupku, već i zdravstvene karantinske propise.

Takođe, Ministarstvo pravde dalo je preporuku i Republičkom javnom tužiocu, da u slučaju nepostupanja po navedenim uputstvima podnese disciplinsku prijavu protiv nadležnog javnog tužioca, odnosno zamenika javnog tužioca.

Ministarstvo pravde apeluje na sve građane da poštuju mere samoizolacije, kao i sva druga uputstva zdravstvenih ustanova i Vlade Republike Srbije, i time pokažu solidarnost koja je neophodna i od velike važnosti kako bi se u što većoj meri sprečilo širenje zaraze.

Fruškogorski koridor će imati 46 mostova i 10 nadvožnjaka - Najveći most na Dunavu u Petrovaradinu

Najveće gradilište u Novom Sadu: 2.000 stanova na Jugovićevu - po veličini odmah iza Beograda na vodi