Od zaliha vina prave alkohol za bolnice - 350.000 litara vina iz Petrovaradina


Niko nije mogao ni da sanja da će propala kompanija Navip
koja je u stečaju već godinama, pomoći svojoj zemlji.

Nadležni u Srbiji, kako Novosti saznaju, pronašli su oko 350.000 litara vina, u Petrovaradinu.

To je preuzela odavno Direkcija za imovinu i već dugo se ne zna šta sa tim. Država će uzeti te količine vina, i već za tri dana preraditi ih u alkohol jačine 75 odsto.

Za preradu će biti zadužena "Vino Župa" iz Aleksandrovca. Alkohol će do bolnica i kliničkih centara stići za desetak dana.

- Suština je što pre napraviti alkohol od 75 odsto za potrebe kliničkih centara - rekao je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede. To je zadatak i potreba države, a sa mojim timom ćemo sprovesti i u delo.

Nekadašnji gigant, čuven po proizvodnji "šampanjca", nekoliko puta je oglašavao prodaju svoje robe, ali i objekata i opreme. Velike količine vina otkupljivao je i Rubin. Ipak, deo količina je ostao, a kako nije za upotrebu, neko se od nadležnih dosetio da od toga može da se dobije alkohol, koji je sada preko potreban zdravstvenim radnicima u Srbiji. Uz to, vino kojim raspolaže Direkcija, već godinama nije za upotrebu i dalju prodaju, pa će se sada iskoristiti.

Kako su rekli u Direkciji, reč je o belom vinu i vinu za destilaciju, koje je u svojinu Republike Srbije prešlo u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom "Navip Fruškogorac", sa sedištem u Petrovaradinu, prenose Novosti.

- Količina je oko 339.058 litara, a sve će preuzeti u svojim cisternama "Vino Župa" iz Aleksadrovca, gde će u svojim pogonima preraditi destilate u čist medicinski alkohol - navode u Direkciji.

- To će biti zapakovano za potrebe bolnica, sve o sopstvenom trošku, kao društveno odgovorna kompanija, o čemu Vlada hitno donosi zaključak.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: ilustracija, Pexels

⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...