Od sredine sledeće godine - bez rominga u regionu?


U Beogradu je počeo najveći skup regulatora elektronskih
komunikacija na nivou Evrope, dvodnevna 42. plenarna sednica Tela evropskih regulatora za oblast elektronskih komunikacija (BEREC) i generalne skupštine Grupe nezavisnih regulatora (IRG).

Na sastanku prisustvuje više od 30 zemalja, a razgovara se, između ostalih tema, o bezbednosti upotrebe 5G mreža i ukidanju rominga na Zapadnom Balkanu.

Od sredine sledeće godine ne bi trebalo da postoje roming naknade u regionu, a sledeći korak je da se, pre svega na političkom nivou, a potom i na stručnom, razgovara o potpunom ukidanju rominga između zemalja EU i našeg regiona, kaže za Tanjug direktor Ratela Vladica Tintor.

Proces sniženja cena rominga u Evropskoj uniji trajao je skoro 10 godina da bismo došli u situaciju da rominga između zemalja EU nema, objašnjava Tintor koji podseća na to da je Srbija, prateći evropsku metodologiju ukidanja rominga između zemalja članica EU, postigla sporazum da se cene rominga prvo snize, a zatim i ukinu u regionu.

Zemlja koja predsedava BEREC-om ove godine je Švedska, a predsedavajući ovom organizacijom i direktor švedske Regulatorne agencije za elektronske medije Don Žeblom kaže za Tanjug da podržavaju inicijativu da se roming u regionu potpuno ukine, kao i između regiona i EU.

Poznata nam je inicijativa koja je prisutna u ekonomijama Zapadnog Balkana. Naravno, u ovom trenutku ne možemo da vam damo tačne datume, međutim, pružamo podršku i idemo u tom smeru, rekao je Žeblom.

Predstavnici zemalja učesnica na sastanku u Beogradu ističu kao jednu od najvažnijih tema o kojima će razgovarati tokom naredna dva dana - pitanje informacione bezbednosti u 5G mrežama, s obzirom na to da se ova tehnologija uvodi u brojnim zemljama pa tako i u Srbiji.

izvor: agencije, foto: Andrea Piacquadio, Pexels

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna