Nema potrebe da se stvaraju zalihe bilo kojih namirnica - imamo 500.000 tona pšenice viška


Apeluju na građane da ne kupuju prekomerne količine

Zaliha osnovnih životnih namirnica, brašna, ulja, šećera i mineralnih voda, ima i biće ih dovoljno.

Proizvođači i Privredna komora Srbije apeluju na građane da ne kupuju prekomerne količine.

Rezerve pojedinih sirovina su i veće od potrebnih. Višak je 500.000 tona pšenice, a zaliha suncokreta i soje za ulje ima do nove žetve, do septembra. Nijedan proizvodni proces nije ugrožen. Proizvođači rade u tri smene, a roba se isporučuje i vikendom. Ovo je rečeno u petak posle sastanka predstavnika Privredne komore Srbije sa najvećim proizvođačima, kojem je prisustvovao i ministar finansija Siniša Mali.

- Nema razloga da pravimo skladišta u kući, svega ima i biće dovoljno - kazao je predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež. - Svi proizvođači su nam potvrdili da su obezbeđeni, da imaju sve neophodne sirovine. Nema nikakvih problema ni sa ambalažom.

Prethodnih dana je bila povećana potražnja za osnovnim životnim namirnicama, zato su proizvođači pojačali isporuke. Sekretar Udruženja za trgovinu PKS Žarko Malinović istakao je, za Novosti, da je značajan skok u kupovini zabeležen samo u Beogradu, dok je u ostalim delovima Srbije to bilo neznatno.

- U trgovinskim lancima je 80 odsto domaće roba, nije iz uvoza, tako da ne može da bude problema u snabdevanju - objasnio je Malinović. - Zaliha je dovoljno, imamo 500.000 tona pšenice koja je namenjena za proizvodnju brašna za izvoz. To je, znači, višak. Šećera isto ima, a sada počinje i nova sezona repe.

- Ukoliko se dogodi da nekog proizvoda trenutno nema na rafu u prodavnici, to ne znači da je nestašica, nego da mora da stigne iz skladišta - rekao je predsednik PKS.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: Mehrad Vosoughi, Pexels

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna