"Ne smemo da se opustimo - Prevencija jedini način da zaustavimo virus"


Danas najveći broj tesitiranih

"Dešava se ono što smo se i nadali, ali ne možemo da se opuštamo. Narednih nedelja sledi povećanje, jer ima više rezervoara infekcije, i njih neprepoznatih."

Ovo je gostujući u emisiji Fokus na TV B92 istakla zamenica direktora Insituta Batut Darija Kirić Tepavčević.

Uprskog prognozama opada broj zaraženih, rekla je Kisić Tepavčević.

"Priča je vrlo jednostavna, virus se širi onoliko koliko mu mi dozvoljavamo, sadašnje brojke pokazuje koliko smo mu dozvolili u periodu od 5 do 10 dana. Dosadašnja statistika u našoj zemlji je umereno optimistična. Pokazuje se da radimo dobar posao. Ali to može vrlo lako da nas zavara. Ne smemo da se opustimo", istakla je Kisić Tepavčević.

Ponovila je da razuman čovek shvata da je prevencija jedini način da zaustavimo virus.

Broj obolele dece u našoj zemlji pokazuje da su u mlađem uzrastu sporadični slučajevi.

"Manje od desetoro dece, osam ili devet. Oboleli su zato što su bili u porodici gde je neko zaražen. Imaju blage slike i oblike ispoljavanje, što su i iskustva iz drugih zemalja", objasnila je Kisić Tepavčević.

S obzirom da idemo u susret toplom vremenu, kako je kazala, ukoliko i virus opstane, smanjiće se mogućnost prenosa čak i da dozvolimo da budemo toliko blizu osobe koja je zaražena.

"Svaka nedelja i dan su nam ključni, kako se broj slučajeva nagomilava, tako je i veća mogućnost da se širi", ponovila je.

"Teoretski, pikovi su od pete do osme nedelje. Mi već sada statistički odstupamo od pravila većeg broja obolelih, iako, napominjem, širenje virusa nije matematički model."

Šeststo testiranih danas je najveći broj tesitiranih, ali Kisić Tepavčević kaže da se neće i dalje testirati nekontrolisano, to jest bespotrebno trošiti testovi.

"Testiranje se ne radi samo po sebi da bi se utvridlo da li je neko pozivitan ili ne. Suština je da li da se izoluje osoba da se spreči dalje širenje. Ni dosad se nije desilo da po indikacijama koje su strogo definisane neko nije testiran. Testiraće se koliko bude trebalo osoba, a sa kapacitetom od 4.500 dnevno. Napominjem, ukoliko se svi pridržavamo mera takva vrsta testiranja ne bi ni bila potreba. Kapaciteti još uvek nisu došli do 1000 testova dnevno."

Kolege iz Kine su nam rekle da je najopasnije da se dozvoli da se bolest unese u porodicu, što je i razumno, najčešće se koriste zajedničke toaletne prostorije, rekla je Kisić Tepavčević.

izvor: b92.net, agencije, foto: b92.net

⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...