"Mi smo u ratnom stanju, ako treba podržaćemo i 24-časovno zatvaranje"


Ova situacija je izazov za sve nas, mi smo u jednom ratu

Epidemiolog Predrag Kon rekao je na konferenciji za novinare na kojoj su objavljeni najnoviji podaci o broju zaraženih koronavirusom u Srbiji da struka podržava svako odlučivanje po pitanju smanjenja kontakata.

Predrag Kon je rekao da smo u 24 danu od otrkivanja koronavirusa u Srbiji da ulazimo u period kada je u drugim zemljama naglo rastao broj obolelih a kasnije i broj umrlih.

Policija na keju u Novom Sadu rasterala okupljanja (VIDEO)


"Ova situacija je izazov za sve nas, mi smo u jednom ratu, ovo jeste ratno stanje, ja sam vojni epidemiolog, kao major sam izašao iz Vojske", rekao je Kon.

Predrag Kon je rekao da on lično podržava sve ono što se odnosi na smanjenje bilo kakvog kontakta i da će struka stati iza toga. Dodaje da u svakom odlučivanju neposredno ima uticaja kompletan državni aparat i da li je društvo u stanju da kontroliše sprovođenje mera.

"Konretno za puštanje i izlazak pasa, direktno smo pitani i mi smo rekli da može", rekao je Kon ali je dodao da su se pojavile zloupotrebe u tom periodu između osam i devet i da svaka mogućnost zloupotrebe nečega što je dato u najbolje moguće svrhe nema veze sa strukom.

Potrebno da mere budu još rigoroznije: Puna šetališta su nedopustiva - prave se roštilji, preskaču ograde parkova...


Ističe da to ne znači da on ne podržava svaku odluku koja onemogućuje česte kontakte koji su se dešavali u to vreme.

Kada je reč o bolnici na sajmu, Kon je rekao da tvrdi da je to apsolutno najbolje rešenje koje je Srbija mogla da donese i da bi sve drugo bila ozbiljna greška.

Dodao je da još uvek nema informaciju da li je bolnica na Sajmu počela s radom, ali je ponovio da je suština da bolje od toga ne može.

Istakao je da bi svaka druga ideja bila vrlo pogrešna i da bi dovela do novih zaražavanja i problema.

"Nismo mi izmislili toplu vodu, to je nešto što se sprovodi i na drugim mestima", rekao je Kon.

Istakao je da se odluke donose zajednički ali da se ne donosi baš svaka odluka pojedinačno jer vlast ima slobodnu odluku svakog odlučivanja po pitanju smanjenja kontakata.

Navodi i da će on podržati sve do dvadesetčetvoročasvonog apsolutnog zatvaranja jer ulazimo u dane kada je u drugim zemljama naglo rastao broj obolelih a kasnije i broj smrti.

"Nemojmo da gledamo samo ovaj trenutak, treba da gledamo unapred, a onda odlučujemo vrlo energično", istako je Kon i poručio da tu nema više prenemaganja.


Zamenica direktora "Batuta" Darija Kisić Teavčević je navela da stručne preporuke piše i donosi struka ali da je potreban rad države.

"Ovde su periferna pitanja ko je striktno doneo koju odluku. Svi imamo zajendički cilj, da sprečimo da se infekcija prenese sa obolelih na osobu koja je osetljiva. To je jedini i osnovni cilj i kakva god bila odredba od strane države ona ne može da uspe ako svako ne preuzme odgovorno svoju ulogu.

izvor: Tanjug, RTS, dnevnik.rs, agencije, foto: Tanjug, Dimitrije Nikolić

Policija na keju u Novom Sadu rasterala okupljanja (VIDEO)

Fruškogorski koridor će imati 46 mostova i 10 nadvožnjaka - Najveći most na Dunavu u Petrovaradinu

Najveće gradilište u Novom Sadu: 2.000 stanova na Jugovićevu - po veličini odmah iza Beograda na vodi