Mali trgovci zabrinuti zbog predloga za uvođenje kaucije: Zatrpaće nas prazne flaše


Bura koju je poslednjih dana u javnosti izazvalo uvođenje
sistema plaćanja kaucije za jednokratnu ambalažu prelila se u utorak na javnu raspravu na kojoj je predstavljen Nacrt izmena i dopuna Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu.

Ocenjeno je da je predlog "preuranjen, nedovršen i da stvara velike probleme u implementaciji".

Na skupu, koji je održan u Privrednoj komori Srbije, tenzije je donekle umirila najava Ministarstva za zaštitu životne sredine da predloženo rešenje nije konačno i da će Radna grupa nastaviti da se sastaje kako bi definisala model koji će biti prihvatljiv i za privredu i za građane.

Još nije jasno ko će snositi finansijski teret funkcionisanja depozitnog sistema, jer će se to tek definisati u daljem radu na predlogu.

Predstavnici trgovaca, industrije, operateri sistema upravljanja ambalažnim otpadom i recikleri, istakli su da su iznenađeni objavljivanjem Nacrta, jer Radna grupa nije završila posao, kao i da ključni zaključci koji su doneti na ovom telu nisu usvojeni.

Najvažniji zahtev je bio da se prvo uradi detaljna analiza efekata uvođenja depozitnog sistema, a tek nakon toga izmene zakona i podzakonska akta. Zato su zatražili da se vrate za sto i nastave gde su stali.

Sekretar Udruženja za trgovinu PKS Žarko Malinović upozorio je da su mali trgovci u panici.

- Pitaju kako će u 50 kvadratnih metara da smeste veliki aparat za ambalažni otpad - naveo je Malinović, prenose Novosti.

- Više od 80 odsto objekata u maloprodaji je manje od 200 kvadrata ukupne površine, a ne samo prodajnog prostora. Predlog je nedorečen, neuređen i stvara velike probleme u implementaciji.

Pomoćnik ministra zaštite životne sredine, Filip Abramović, rekao je da predloženo rešenje nije konačno i da će Radna grupa nastaviti sa radom nakon završetka javne rasprave, koja traje do 12. marta. Istakao je da je cilj Ministarstva da se teret uvođenja depozitnog sistema ne prevali ni na građane, niti na privredu.

- Hoćemo da napravimo finansijski sistem koji će svi da prihvate i da prikupljaju otpad, kako bi se smanjila njegova količina i zaštitila životna sredina - rekao je Abramović. - Nije mi jasna zabrinutost privrede i gde je u Nacrtu bilo kakav teret na vašu štetu.

Malinović mu je odgovorio citirajući odredbu u predloženom rešenju, prema kojoj krajnji snabdevač, odnosno prodavac, mora da naplati kauciju za jednokratno pakovanje, kao i da prihvati ambalažu kada je potrošač donese i da mu vrati naplaćeni iznos.

- Ovo je blokada čitavog sistema maloprodaje - istakao je Malinović. - To znači da sa bilo kojom ambalažom svako može da ode u "STR Žika" i da traži novac.

Abramović je odgovorio da ne tvrdi da je to idealan prvi nacrt i da će se rad na rešenjima nastaviti.

Izvršni direktor Saveta stranih investitora Aleksandar Ljubić upitao je - zašto se žurilo sa objavljivanjem Nacrta.

- Neophodno je da Radna grupa nastavi rad, da se ova oblast uredi na pravi način, a ne ad hok, odlukom ministra - kazao je Ljubić. - U predlogu su sada samo opšta mesta, a sve što je ključno ostavljeno je da se reši podzakonskim aktima, prenose Novosti.

izvor: novosti.rs, foto: Squirrel_photos, Pixabay
ime-nik.com NOVI SAD SRBIJA AP VOJVODINA ZANIMLJIVOSTI INTERNET EVROPA EDUKACIJA HRANA OBRAZOVANJE BEOGRAD ISPORUKA CENTAR OBUĆA RESTORAN ŠKOLA DETELINARA STRANI JEZIK IGRAČKE ODEĆA SALON LEPOTE KUHINJA MAJICE NAOČARE BULEVAR ODMOR KOZMETIKA KOZMETIČKI SALON OBUKA TEPIH RESTORAN FORUM FRIZER KUĆNI LJUBIMCI NAMEŠTAJ NEKRETNINE RUČAK TREPAVICE TURIZAM SVE ZA VAŠE MALIŠANE XOXO BEAUTY SALON DIOPTRIJSKE DORUČAK FRIZERSKI SALON TELEP NOKTI SVILENE TREPAVICE XOXO AUTOMOBILI ENGLESKI KURSEVI NEMAČKI NOVO NASELJE OPTIKA PILETINA SALON NADOGRADNJA GRČKA IGRAONICA MAĐARSKI ODRŽAVANJE PREVOD VEČERA AUTO ŠKOLA GIPSARSKI RADOVI ITALIJANSKI IZDAVANJE MAČKE PONY KUTAK ADAPTACIJA EKOLOGIJA EXIT FRANCUSKI KONJI LETOVANJE MATURA PICA VOĆE I POVRĆE NS NAMEŠTAJ NAMEŠTAJ PO MERI BULEVAR EVROPE DEPILACIJA DUBINSKO PRANJE DUNAVSKA KREVET MANIKIR NOVA DETELINARA PETROVARADINSKA TVRĐAVA ŠKOLA STRANIH JEZIKA AUTO ŠKOLA FLOYD DOSTAVA ENTERIJERI FASADE GIFT SHOP KOMP KAMP KOMPJUTERSKI KAMP KUPATILO LIMAN MUZIKA OPTIKA JUFLEX OPTIKA VUKAŠINOVIĆ PIĆE PLAKAR REGISTRACIJA SHOP BOMBYX NEKRETNINE SAMOUSLUŽNA AUTO PERIONICA MEGA WASH BRZA HRANA DOMAĆA KUHINJA DUNAV EDUKATIVNE IGRAČKE FARBANJE FRIZURA GRČKI KREČENJE LEPOTA LETCI MEGA SJAJ MOLERSKI RADOVI NS STIL PERIONICA PIJACA PISANO PREVOĐENJE PREVOD DOKUMENATA SOLARIJUM SUVENIRI TEHNIČKI PREGLED CENTAR STRANIH JEZIKA ATLANTIS RESTORAN DEDINA TAJNA TOBACCO SHOP NOVI SAD ADRIAHOST ATLANTIS AUTO ŠKOLA DUNAV AUTO ŠKOLA UNA M BRZO ČITANJE CAT HOTEL CENTAR STRANIH JEZIKA DELIMO LETKE DIP POWDER DNEVNI BORAVAK DUBINSKO PRANJE NAMEŠTAJA DUBINSKO PRANJE POSLOVNIH PROSTORA DUBINSKO PRANJE VOZILA EPILACIJA FRENC G.IMI RESTORAN IGRAČKE ZA NAJMLAĐE ISHRANA KONGA MUSIC LASH LIFT MADERO TERAPIJA MATEMATIKA MINIVAL TREPAVICA MISLIŠA I IGRIŠA JEZIČKO-EDUKATIVNI CENTAR MUZIČKA OPREMA NAILS NOVOSADSKI SAJAM OPREMA ZA JAHANJE PANSION PK PLAFON PONY SHOP PRODAVNICA AUTO DELOVA SRPSKI ZA STRANCE SUKNJE UNA M VACUSLIM 48 VAUČERI ČASOVI

POPULARNO