Mačak u čizmama - Opera za decu u SNP


Operu za decu Mačak u čizmama je 1912. godine napisao
veliki ruski kompozitor Cezar Antonovič Kjui (1835-1918), član ruske “petorke” istaknutih kompozitora koji su doneli novu etapu u razvoju žanra opere.

Cezar Kjui je prvi ruski kompozitor koji je napisao operu za decu, a pored opere “Mačak u čizmama” poznat je i po delima “Snežni junak”, “Crvenkapa” i “Naivni Ivan”. Glavna odlika njegovih kompozicija je kombinacija strasti i poezije koja iskrenošću i prodornošću dopire do najdubljih delova ljudskog srca.

Napisana u četiri slike, opera “Mačak u čizmama” opisuje nam dobro poznatu bajku o junaštvu simpatičnog mačka. Mačak uspeva da od siromašnog mladića stvori bogatog markiza kroz niz zanimljivih i nepredvidivih situacija. Svojim umećem uspeva da prevari diva Ljudoja, osvoji zamak i tako načini markiza pravom prilikom za kraljevog zeta. Venčanje je srećan kraj ove bajke, koji je ispevan prelepom muzikom napisanom za sve učesnike u operi.

"Mačak u čizmama" biće izveden u četvrtak 26. marta, na sceni Pera Dobrinović Srpskog narodnog pozorišta.

Predstava traje 40 minuta i namenjena je uzrastu 2-14 godina.

Ulaznice koštaju 400 dinara, a mogu se kupiti na blagajni Srpskog narodnog pozorišta ili rezervisati/kupiti elektronskim putem.

izvor, foto: Mačak u čizmama - opera za decu - SNP

Fruškogorski koridor će imati 46 mostova i 10 nadvožnjaka - Najveći most na Dunavu u Petrovaradinu

Stanovi od 500 evra po kvadratu i za zdravstvene radnike? Na Bulevaru Evrope do kraja godine nove zgrade