Korišćenje ogromnog kargo aviona: Još 90 tona medicinske opreme stiglo na beogradski aerodrom


Korišćenjem ogromnog kargo aviona maksimalno iskorišćen prostor

Ministarstvo za evropske integracije i Delegacija EU u Srbiji saopštili su da je danas na Aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu sleteo drugi kargo avion "boing 747" iz Kerale, sa 90 tona medicinske zaštitne opreme, koju je Srbija kupila za borbu protiv Covid 19.

Troškove transporta opreme je u potpunosti finansirala Evropska unija kao deo paketa koji je najavila za Srbiju, vrednog 93 miliona evra, a koji obezbeđuje, kako hitnu, tako i kratkoročnu i srednjoročnu pomoć u borbi protiv Covid 19.

Let koji je organizovao UN Program za razvoj (UNDP) omogućio je najbržu moguću dostavu opreme i materijala, jer je korišćenjem ogromnog kargo aviona maksimalno iskorišćen prostor i ušteđeno dragoceno vreme, a i troškovi.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je istakla da se čitav svet danas suočava sa nesvakidašnjim izazovom dok nekontrolisano širenje zaraze predstavlja pretnju celom čovečanstvu.

Naš uspeh u borbi protiv pandemije, kako je istakla, zavisi od naših akcija i postupaka, ali i od spremnosti naših međunarodnih partnera da nam u tome pomognu.

Stoga sam veoma zahvalna EU, Kini, Norveškoj, Švajcarskoj i UN agencijama koje su u ovom teškom trenutku iskazale solidarnost sa Srbijom i stavile na raspolaganje svoje kapacitete kako bi nam pomogli da u zajedničkoj borbi zaustavimo moguće posledice po zdravlje naših građana i našu privredu, rekla je Joksimović.

Ona je posebno izrazila zahvalnost komesaru Oliveru Varheiju na pozitivnom odgovoru na našu molbu i spremnosti da prenameni čak 93,4 miliona evra pomoći koja je namenjena, kako nabavci i transportu medicinske opreme i materijala, tako i oporavku naše privrede.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici je rekao da se Evropa bori u veoma teškoj situaciji, da je na hiljade ljudi zaraženo i na hiljade umire svaki dan.

U teškim vremenima moramo da se držimo zajedno. Vidimo sjajne pokrete solidarnosti po čitavom kontinentu i to nam puni srca. Ta solidarnost, naravno, obuhvata i Srbiju, istakao je Fabrici.

izvor, foto: Vlada Srbije, Tanjug

⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...