Izvoz pao pet puta, pšenica lošeg kvaliteta - imamo dosta viška, ali uvozimo


Imamo dosta viška, ali uvozimo, jer je problem u kvalitetu

Od jula prošle godine do februara ove godine, izvezeno je pet puta manje pšenice nego u istom periodu godinu dana ranije, kaže agroekonomski analitičar Žarko Galetin.

"Kod pšenice je problem što se ne koristi kvalitetno seme, niti se primenjuje pravilna agrotehnika. Zbog toga dolazimo do ozbiljnog problema", navodi Galetin za Danas.

Kako kaže, sada je u izvoz i to najviše u zemlje CEFTA otišlo 170.000 tona, a godinu dana ranije izvoz je iznosio 750.000 tona. Prinos je svake godine na očekivanom nivou, ali svako ko želi da bude konkurentan mora da vodi računa o kvalitetu, ističe Galetin.

Da je pšenice lošeg kvaliteta, navodi i analitičar Branislav Gulan.

"Samo 40 odsto pšenice koja se poseje je dobrog kvaliteta, dok 60 odsto nije - to je tzv 'tavanka', ona koju proizvođači čuvaju na tavanu do naredne sezone. Svake godine imamo prinos od oko 2,5 miliona tona sa 570.000 hektara, ali je kvalitet loš", ističe Gulan za Danas.

Podseća da je država dozvolila uvoz i ističe da sada imamo situaciju da Mađari kupuju od nas kvalitetno seme i posle nam prodaju kvalitetnu pšenicu od našeg semena.

"To je do našeg mentaliteta i navika. Setva treba da se završi najkasnije do 25. oktobra, a kod nas se pšenica sejala do decembra. Sve to utiče. Nama je mesečno potrebno 120.000 tona ili godišnje oko 1,5 miliona tona da podmirimo sve potrebe, što znači da imamo dosta viška, ali uvozimo, jer je problem u kvalitetu", naglašava Gulan.

Blaga zima, dodaje, neće mnogo uticati na rod ove godine, ukoliko ne bude mraza tokom proleće.

izvor: Danas, agencije, foto: Pexels

Kako će izgledati novi most u Novom Sadu? Predstavljena idejna rešenja - izgradnja ranije nego što je predviđeno (FOTO, VIDEO)

Brza pruga: Ovako će izgledati nova železnička stanica u Sremskim Karlovcima - Gradi se i S nadvožnjak do Dunava (FOTO)