Industrija cveća od 200 milijardi dolara - Srbija izveze za četiri miliona evra, a uveze za 11 miliona


Industrija cveća u svetu je grana od 200 milijardi dolara
pa iako i u Srbiji ova proizvodnja beleži rast, ipak se cveća uglavnom setimo prigodno - pred Dan žena, 8. mart.

Sekretar Udruženja za poljoprivrednu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS Aleksandar Bogunović za Tanjug kaže da trgovinska razmena cveća na svetskom nivou prelazi 200 milijardi dolara sa stopom rasta i do 10 procenata, dok je naš rezultat u razmeni sa svetom 15 miliona evra i beleži rast.

- Srbija poslednjih godina beleži i rast površina pod cvećem, pretpostavka je da te površine prelaze i 500 hektara, a pored toga na oko 600 hektara postoji plantažno gajenje cveća - rekao je Bogunović.

U strukturi razmene sa svetom Srbija izveze za četiri miliona evra, a uveze za 11 miliona evra.

U srpskom izvozu više od 40 procenata je rezano cveća, slede ukrasno bilje, a izvozimo i sadni materijal. Najviše našeg cveća stigne u zemlje Evropske unije.

Najznačajniji spoljnotrgovinski partner za Srbiju je Holandija, od koje najviše i uvozimo, a srpsko cveće stiže i u Poljsku, Nemačku, Sloveniju i Rusku federaciju.

- Najviše sadnog materijala uvozimo za lale, narcise, zumbule i orhideje, od rezanog cveća najviše uvozimo ruže, pa orhideje, hrizanteme i ljiljane - kaže Bogunović i dodaje da najviše izvozimo rezano cveće, pre svega ruže.

Proizvođača cveća u Srbiji najviše je na prostoru zapadno od Beograda, na severu Vojvodine, a rasadničarske proizvodnje je najviše oko Kruševca i Trstenika.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: Tabitha Mort, Pexels

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Skupstina Grada usvojila - bez glasa protiv: Novi Sad dobija novi most - vijadukt iznad Bulevara Evrope