Električni trotineti i bicikli - kao gradski prevoz u Novom Sadu? Uzori Beč i Pešta


Koncesija ili javno-privatno partnerstvo sa Parking servisom...

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da mu se sviđa održivi saobraćaj koji je video u Beču, a koji počiva na masovnoj upotrebi električnih trotineta, te da misli da grad treba da se razvija u tom pravcu.

Na pitanje 021.rs da li je razmišljao o ideji koju je nedavno iznela Novosadska biciklistička inicijativa (NSBI) o subvencionisanju kupovine bicikala u Srbiji, Vučević nije bio potpuno direktan, ali je naveo da je pod utiskom prakse u Beču i Budimpešti, gde se građani u velikom broju odlučuju za električni trotinet i električni bicikl.

"Mi imamo predispozicije da budemo biciklistički grad, za razliku od Beograda ili Niša, a postoji već tradicija biciklizma u Novom Sadu i generalno u Vojvodini. Meni se dopalo ovo što sam video po gradovima u Evropi. Ljudi koriste električne trotinete i bicikle, te hibride, mislim da treba da idemo na neki koncept - ne znam da li koncesija ili javno-privatno partnerstvo sa 'Parking servisom', da imamo mnogo više siti-bajk stanica i mnogo više opcija korišćenja tih bicikala ili trotineta.

U Beču sam video da su svi na trotinetima i nemaju problem, a ja se vodim time da su nam uzori Beč i Pešta. Svi plaćaju ova vozila putem mobilnih telefona i nema peripetija, vozite se koliko ste uplatili, ostavite posle vozilo, nadležni ga posle preko GPS-a nalaze, skupljaju i sklone na mesto. Da li smo za to spremni, ne znam", rekao je Vučević, prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, agencije, foto: NSinfo

Ministar zaštite životne sredine - podržao predlog da se subvencioniše kupovina bicikala

Kako će izgledati novi most u Novom Sadu? Predstavljena idejna rešenja - izgradnja ranije nego što je predviđeno (FOTO, VIDEO)

Ministar građevinarstva: Imaćemo praktično jedan grad, Beograd i Novi Sad će se spojiti