Ekonomske mere vlade 5,1 milijarda evra - ovo je program, 4 načina pomoći


Ekonomske mere - od ponedeljka prijave: Novac je na dva klika od vas, iskoristite to (VIDEO)"To je polovina našeg budžeta, 11 odsto našeg BDP-a i nema mnogo zemalja
koje imaju u odnosu na jačinu svoje ekonomije jači program", rekao je Mali, pa po tačkama najavio ekonomske mere:


1. Mere poreske politike (sa ukupnom vredošću 1,3 milijarde evra)

"Na ovaj način država na sebe preuzima poreze i doprinose na zarade i time ohrabrujemo privredne subjekte da plaćaju neto zarade i da tako održe zaposlenost. Dajemo im mogućnost da obaveze isplate u 24 jednake rate, ali ne pre 1. januara 2021. godine".


2. Direktna pomoć preduzetnicima u isplati minimalne zarade (97,3 milijarde dinara)

"Jedna mera proizilazi iz druge. Direktna pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima (to je više od 900.000 građana Srbije) u iznosu od 3 minimalne zarade. Svakom zaspolenom u tim preduzećima država Srbija uplatiće 750 evra u naredna tri meseca. Dakle, direktno na račun. Osim toga, vlada predlaže i podršku od 50 odsto minimalne zaposlene u preduzećima koja su dobila odluku o prekidu rada. Kada u velikim preduzećima dobijate to rešenje, onda sa ovih 50 odsto pomoći to je velika pomoć da se lakše prebrodi kriza.


3. Direktna podrška likvidnosti privredi (2,2 milijarde evra)

"Idemo sa masivnom podrškom likvidnosti za ceo sistem, pre svega za privrednike. Jeftini krediti, 1 odsto kamate za mikro, mala, srednja preduzeća i poljoprivredna gazdinstva, zarade. Njima ćemo pomoći kroz Fond za razvoj. A idemo i sa garantnom šemom u iznosu od 2 milijarde evra. Krediti u kojima banke nemaju veliki rizik"


4. Direktna pomoć svakom punoletnom građanu (70 milijardi dinara)

"Izdvojićemo oko 70 milijardi dinara i svakom punoletnom građanu uplatili iznos od 100 evra u dinarskoj protivrednosti. Ovo je veliki znak podrške, želja da unesemo dozu optimizma, da pokažemo koliko je država jaka i da svakom građaninu omogućimo da dobije oko 12.000 dinara".

izvor: mondo.rs, agencije, foto: Mabel Amber, Pixabay

Ekonomske mere - od ponedeljka prijave: Novac je na dva klika od vas, iskoristite to (VIDEO)"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna