Država podržala partnerstvo Karlovčana i Koviljčana


Partnerstvu za ruralni razvoj, koje su prošle godine sklopili
Sremski Karlovci i Kovilj, a čiji skraćeni naziv je K-2, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede odobrilo je maksimalnu sumu za funkcionisanje i pripremu lokalne strategije rurualnog razvoja – 800.000 dinara.

Karlovčani i Koviljčani koji su se na taj način udružili imaju rok od šest meseci od potpisivanja ugovora o korišćenju državnih para za pripremu strategije, koje je obavljeno 14. februara, da je i završe.

Ukoliko taj dokument bude prihvaćen, K-2, kao i ostala partnerstva tog tipa u Srbiji, imaće mogućnost da se prijavi na konkurs Ministarstva poljoprivrede za dodelu para za projekte koji proističu iz buduće strategije lokalnog ruralnog razvoja, ali i one koje raspisuju karlovačka opština i Grad Novi Sad, AP Vojvodina, te evropski fondovi.

– Prvi put je u Srbiji na primeru tog tipa partnerstava primenjen takozvani lider-pristup, što je važna mera Evropske unije kojom se unapređuje kvalitet života u ruralnoj sredini – kaže predstavnik K-2 i predsednik Udruženja „Dunav 1245”, koje je član tog partnerstva, Rajko Marinković.

– To nam omogućuje da kroz male projekte realizujemo poteze od velikog značaja za naše sredine. Sprovođenje tog lider-pristupa u Srbiji finansira se iz nacionalnog budžeta. Za pohvalu je i to što je država omogućila  finansiranje po sistemu akontacije, što inače nije uobičajeno, prenosi Dnevnik.

Marinković napominje da je pred članstvom Partnerstva za ruralni razvoj „Sremski Karlovci – Kovilj” vrlo zahtevan posao, koji podrazumeva organizovanje niza sastanaka, studijskih poseta, radionica, da bi se sročila strategija koja će odražavati potrebe i viziju dvaju mesta. Osim toga, vrlo je važno, napominje on, da taj dokument bude kvalitetan i zbog toga što u slučaju da bude ocenjen ocenom ispod 80 bodova od mogućih sto, podnosioci moraju da vrate novac koji su dobili za njegovu izradu.

Karlovačko-koviljsko partnerstvo jedno je od 22 koliko je na osnovu poziva Ministarstva poljoprivrede formirano u Srbiji. Sačinjavaju ga predstavnici javnog, civilnog i privatnog sektora obeju mesta. Njihovo udruživanje podržali su čelnici dveju lokalnih samouprava, što je bio neophodan uslov za osnivanje partnerstva.

Ta dva mesta, koja razdvaja Dunav, odvajkada su bila upućena jedno na drugo, pogotovo s kraja 19. veka i početkom 20, kada je između njih redovno saobraćala skela.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija

Kako će izgledati novi most u Novom Sadu? Predstavljena idejna rešenja - izgradnja ranije nego što je predviđeno (FOTO, VIDEO)

Ministar građevinarstva: Imaćemo praktično jedan grad, Beograd i Novi Sad će se spojiti