Država će pomoći privatnicima: "Više milijardi evra uložićemo u privatni sektor"


Za 10 dana i ranije, o prvim velikim i značajnim merama

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je, prema prvim procenama, od početka epidemije koronavirusa šteta u saobraćaju i infrastrukturi oko 120 miliona evra, a da bi do kraja godine mogla da bude 600 miliona evra.

Mihajlović je u intervjuu za današnje izdanje dnevnog lista „Kurir“ uputila poziv kompanijama koje rade u saobraćaju, infrastrukturi i građevini da se jave Ministarstvu i izveste ga o problemima kako bi ih zajedno rešavali, ali i da daju predlog za sveobuhvatan, realan plan oporavka tih sektora u vremenu posle pandemije.

Ona je istakla da je glavni posao u vreme epidemije koronavirusa i drastičnog smanjenja kretanja ljudi da ne stane tranzit, transport i snabdevanje građana, projekti u infrastrukturi i građevinarstvu.

Zato nam je važna svaka kompanija, svaki radnik i najvažnija je njihova zaštita. Pozvali smo investitore da učine sve kako bi održali nivo radova, da obezbede svu potrebnu zaštitu za radnike i da poštuju mere Vlade, rekla je ona, dodajući da se to, prema informacijama Ministarstva, poštuje.

Potpredsednica Vlade je navela da je, u zavisnosti od dana, na najvećim gradilištima između 1.500 i 2.300 radnika.

Mihajlović je naglasila da ekonomski krizni štab svakog dana radi na sveobuhvatnom programu pomoći koji će biti uglavnom okrenut privatnim kompanijama koje najviše gube.

Ono što nećemo dozvoliti je da se bilo čiji raniji dugovi plaćaju iz ovog programa. Država je spremna da u dogovoru s privredom preuzme na sebe ravnomerni deo troška zbog ove epidemije, ali u tome će morati da učestvuju i sami privrednici, istakla je Mihajlović.

Ona je zamolila privatnike da učine sve što je u njihovoj moći kako bi sačuvali svoje radnike.

Svi treba da znaju da one firme koje tako lako dele otkaze radnicima neće moći da računaju na pomoć države posle epidemije, naglasila je ona.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će država obezbediti značajnu pomoć privrednicima i uložiti više milijardi evra u privatni sektor.

"Mi ćemo za 10 dana ali i ranije, izaći sa prvim velikim i značajnim merama, pa ćemo da sednemo da vidimo šta je to sto još možmeo i šta šta možemo da očekujemo od vas", rekao je Vučić tokom posete volonterima i privrednicima koji šalju pomoć ugroženima.

Vučić je istakao da je Srbija spremnije dočekala krizu izazvanu korona virusom nego druge zemlje. "Imaćete značajnu pomoć države, to vam garantujem", poručio je Vučić privrednicima.

foto: cottonbro, Pexels

⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...