Čistoća godišnje ukloni divlje deponije s više od 12.500 mesta u Novom Sadu


Javno komunalno preduzeće Čistoća godišnje ukloni divlje
deponije s više od 12.500 mesta u gradu i prigradskim naseljima, što je između 11.000 i 12.000 kubika otpada godišnje.

Bez obzira na to što iz tog preduzeća redovno apeluju da se otpad odlaže na za to predviđena mesta, smeće na javnim površinama ili pored kontejnera umesto u njima, uobičajen je prizor u svim delovima grada, a najčešće se velike deponije prave na Temerinskom putu i Sajlovu. Ekipe Čistoće dnevno uklone divlje deponije s oko 30-40 mesta, što je oko 900 kubika smeća.

– Većina deponija, pogotovo onih s velikom količinom smeća, uklanja se po nalogu Komunalne inspekcije, ali ima i onih koje naše ekipe raščiste i bez naloga, tokom redovnih aktivnosti na terenu – kaže za Dnevnik direktor JKP „Čistoća” Vladimir Zelenović. – Među najvećim divljim deponijama u gradu i okolini su one koje se periodično čiste i nakon toga ponovo formiraju, poput deponija na Sajlovu, u Rumenki, između Futoga i Begeča, na Temerinskom putu, kao i na ulasku u Kovilj, kod Budisave. Starom nameštaju, stolariji i sanitarijama, kao i otpadu poput šuta i različitog građevinskog materijala, nije mesto pored kontejnera, nedaleko od saobraćajnica ili na javnim površinama, obalama reka i potoka.

Kada je reč o separaciji otpada, direktor Zelenović najavljuje proširenje projekta u narednih godinu dana, tako da će priliku da razdvajaju otpad najpre dobiti stanovnici Limana, a zatim i Novog naselja, jer je u tim delovima grada dovoljno velika gustina naseljenosti i kontejnerska mesta su raspoređena tako da se može optimalno organizovati sakupljanje različitih vrsta otpada, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agncije, foto: ilustracija

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Skupstina Grada usvojila - bez glasa protiv: Novi Sad dobija novi most - vijadukt iznad Bulevara Evrope