Brose će zaposliti 1.100 radnika - Nemci počeli gradnju fabrike u Vojvodini


Saradnja sa univerzitetima u Beogradu i Novom Sadu

Fabrika nemačke kompanije Brose, koja danas počinje da se gradi u Pančevu, jedna je od najboljih stvari koja se Srbiji dogodila u poslednjih 50 godina, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić i ukazao da će u njoj raditi 1.100 ljudi, sa platama u rasponu od 750, za "obične" radnike, do 2.100, koliko će za šest godina imati inženjeri.

Vučić je, na ceremoniji kojom se obeležava početak radova na izgradnji fabrike, vredne 180 miliona evra, rekao da je to jedan od najvažnijih koraka za dalji razvoj zemlje, koji su napravljeni.

"Za ovo živite i radite, za ovakve dane. Koliko god pažnje da posvetimo izgradnji ove fabrike, nije dovoljno. Ovo je jedna od najboljih stvari koja se Srbiji desila u poslednjih 50 godina", istakao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, Brose je jedna od fabrika koja će da menja sve, ne samo u Pančevu, Banatu, već će pozitivno da utiče i na Beograd, celu Srbiju.

"Za nas to znači dodatni izvoz od 450 miliona evra i 1. 100 novih radnih mesta", rekao je Vučić.

On je istakao da će "običnim" radnicima plata u početku biti 750 evra, inženjerima 1.500 evra, a do 2026. godine plata će biti između 1.900 i 2.100 evra.

"To samo govori o značaju ove kompanije. Ponosan sam na to što ste izabrali Srbiju", rekao je Vučić.

Predsednik je poručio predstavnicima Brosea da Srbija ima još puno odličnih lokacija ako budu želeli da sagrade još neku fabriku u našoj zemlji.

Vučić je naglasio da Brose proizvodi sve što može da nam padne napamet od delova za automobile, na primer, elektromotore, sistem za upravljanje volanom, benzinske pume, klime...

"Nema šta ne rade, oko 50 odsto svih novonapravljenih automobila u svetu ima delove koje je napravila fabrika Brose. Ponosan sam što će da rade u našoj zemlji", naglasio je on ističući da će to biti od velikog značaja ne samo za Banat već i celu zemlju.

To će biti od velikog značaja ne samo za Pančevo, već i okolna mesta i opštine, Kovačicu, Opovo, Crepaju, Debeljaču, Idvor , Padina, Kovin i Alibunar, kao i Beograd.

Radnici će moći tu da zarađuju za sebe i svoje porodice, dodao je Vučić.

Gradiće se u okviru te investicije i razvojni centar koji će imati sarađu sa univerzitetima u Beogradu i Novom Sadu, naveo je Vučić dodajući da će se tu praviti nove tehnologije koje će doprineti razvoju zemlje.

Napomenuo je da će 41 odsto zaposlenih odnosno 460 radnika biti visokog obrazovanja.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna