Brodogradilište novi deo grada: Novi Sad dobija nove najviše zgrade - 20 spratova pored Dunava?


Zgrade od 20 spratova pored Dunava?

Plan generalne regulacije priobalja predviđa dvadesetospratnice na prostoru brodogradilišta, to jest na parceli na kojoj pravo korišćenja ima kompanija "Galens".

Ako bi se ovo ostvarilo, najviše zgrade u Novom Sadu zapravo bi se nalazile u priobalju, i to na području koje nije namenjeno za izgradnju kompleksnih objekata. Najviše zgrade u Novom Sadu trenutno su soliteri u Ive Andrića (na Bulevaru cara Lazara) na kraju Limana IV koji imaju 18 spratova, visoke su 75 metara i građene su krajem osamdesetih godina prošlog veka, prenosi 021.rs.

Prostor brodogradilišta novim planom je namenjen pretežno za izgradnju, dok je mali deo predviđen za zelenilo, vidi se na Planu generalne regulacije priobalja koji je potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković, kako tvrdi, dobio od uzbunjivača iz Gradske kuće.

Kako se navodi u dopisu koji je "Urbanizam" uputio "Vodama Vojvodine", stambeno-poslovni i poslovni objekti na području brodogradilišta podrazumevaju investiciju od 300 miliona evra.

Prostor Mornarice takođe je uglavnom namenjen izgradnji, ali bi tu, po planu, trebalo da se nađu desetospratnice, uz jedan manji deo prekriven zelenilom.

Jedini deo priobalja koji je zapravo namenjen sportu, rekreaciji i turističkim sadržajima je Kamenička ada, u kojoj preovladava zelenilo. Ipak, čak i tu će se, po planu generalne regulacije, u jednom delu naći zgrade od jednog do deset spratova namenjene turizmu i poslovanju. Tu je predviđen hotel visoke kategorije, a ostavljena je i mogućnost izgradnje kongresnog centra, prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, agencije, foto: ilustracija, Stael Guimarães, Pexels

Usvojeno: Godišnja karta 5.000 dinara, za sve linije za učenike - Smanjenje cena markica

Kako će izgledati novi most u Novom Sadu? Predstavljena idejna rešenja - izgradnja ranije nego što je predviđeno (FOTO, VIDEO)

Brza pruga: Ovako će izgledati nova železnička stanica u Sremskim Karlovcima - Gradi se i S nadvožnjak do Dunava (FOTO)