7.000.000.000.000 dolara za spas svetske ekonomije


Poslednji put kada je globalni ekonomski rast bio u ovakvoj depresiji tokom mirnodopskog vremena bilo je 1938. godine

SAD, Evropa, Japan, Kina i Indija odobravaju bilione dolara državne potrošnje i štampaju novac u nastojanju da spreče da globalna ekonomija potone u recesiju.

Preuzete obaveze vlada i centralnih banaka u okviru njihovih programa za borbu protiv pandemije koronavirusa iznose do danas blizu sedam biliona dolara, pokazala je analiza redakcije CNN Biznis.

Ukupan iznos obuhvata državnu potrošnju, garancije za kredite i poreske olakšice, kao i štampanje novca centralnih banaka za kupovinu aktiva kao što su obveznice i akcijski fondovi.

U tu cifru je uključen američki paket olakšica vredan 2,2 hiljade milijardi dolara, kao i predviđeni japanski program podsticajnih mera od 30 hiljada milijardi jena (274 milijarde dolara) koji bi mogao da bude odobren sledećeg meseca.

Kad je reč o Evropi, CNN Biznis je u računicu uneo podsticajne mere najvećih ekonomija: Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije i Španije.

Ova sredstva zajedno nadilaze iznos kojim je svet odgovorio na finansijsku krizu 2008. godine. Ekonomisti, međutim, strahuju da čak ni ovi herkulovski napori koji su preduzeti do sada neće biti dovoljni ako se kriza produži i posle juna.

"Američki paket stimulansa (od dve milijarde dolara) verovatno predstavlja osnovni minimum koji je potreban da se neutrališe sadašnji silazni trend privrede zbog epidemije. Ekonomiji će verovatno biti potrebno blizu tri milijarde dolara fiskalnih podsticaja, ako ne i više", kaže Džozef Song, ekonomista u "Benk of Amerika".

Poslednji put kada je globalni ekonomski rast bio u ovakvoj depresiji tokom mirnodopskog vremena bilo je 1938. godine, rekao je Četan Ahja, glavni ekonomista banke "Morgan Stenli".

Sve u svemu, ogromna potrošnja može samo da umanji deo ekonomske štete. Mada će naknade za nezaposlenost i jednokratna novčana podrška građanima putem čekova pružiti preko potrebnu pomoć, ozbiljan oporavak ekonomije ne može da počne dok se ne krene sa ponovnim otvaranjem barova i restorana, vraćanjem ljudi na posao i nastavljanjem rada industrije putovanja, zaključuje CNN Biznis.

izvor: Tanjug, agencije, foto: Pexels

⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...