Zemlja privremeno dobila mini-mesec, tek drugi od oko milion asteroida


Jedan asteroid uhvaćen Zemljinom gravitacijom

Astronomi iz projekta pretrage svemira Katalina (Catalina Sky Survey) koji finansira NASA, kažu da su primetili da je jedan asteroid uhvaćen Zemljinom gravitacijom.

Astronomi kažu da bi to mogao biti njen novi svemirski sused, bar nakratko, piše američki tehnološki sajt CNET.

"Zemlja je privremeno zarobila jedan novi predmet – mogući mini-mesec koji je nazvan '2020 CD3'", objavio je Kasper Virchos, učesnik tog projekta.

Dodao je da je tokom noći 15. februara, njegov tim iz "Kataline" uočio taj predmet – mali asteroid čiji je prečnik po njegovoj računici svega 1,9 do 3,5 metra.

Zvanična svetska organizacija koja se time bavi – "Centar za male planete", potvrdila je da je taj predmet blizu Zemlje i da izgleda da je ušao u orbitu pre oko tri godine.

To je tek drugi od oko milion poznatih asteroida za koji se zna da je ušao u Zemljinu orbitu, napisao je Virchos i time objasnio da je to zato važno otkriće.

Prethodni sličan asteroid, nazvan "2006 RH120", takođe otkriće "Kataline", obletao je Zemlju 18 meseci 2006. i 2007. godine.

Sedište projekta "Katalina" je u Lunarnoj i planetarnoj laboratoriji Univerziteta Arizone, u gradu Tusonu, gde radi i astronom-istraživač Virchos.

izvor: Beta, agencije, foto: ilustracija, Pexels

Kako će izgledati novi most u Novom Sadu? Predstavljena idejna rešenja - izgradnja ranije nego što je predviđeno (FOTO, VIDEO)

Brza pruga: Ovako će izgledati nova železnička stanica u Sremskim Karlovcima - Gradi se i S nadvožnjak do Dunava (FOTO)