Učiteljica iz Vojvodine najbolji edukator u bivšoj Jugoslaviji


Rušila je zidove učionica i decu upoznavala sa svetom van škole

Učiteljica Desanka Ristić iz OŠ "Vuk Karadžić" u Kikindi dobitnik je nagrade za najboljeg nastavnika bivše Jugoslavije.

Tokom svog tridesettrogodišnjeg rada, rušila je zidove učionica i decu upoznavala sa svetom van školske zgrade.

Učesnica je brojnih projekata, a uz sve nagrade, najveći uspeh predstavljaju joj i više nego dobri rezultati njenih đaka.

Za sebe kaže da je "učitelj stvaralac". Planova i programa se ne drži striktno, jer smatra da deca treba da uče povezujući odnose i stvarajući sopstvena iskustva. Desanka Ristić iz Kikinde, u potpunosti je posvećena svom pozivu, a posebno učenicima.

"Specifično je kod mene što prosto kao da sam rušila zidove učionice. U jednom momentu, ljudi su me prosto prepoznavali kao nekog ko je u raznim situacijama, kad god je bilo moguće, svugde odvodio decu. Inače, svi moji učenici su mali svici", kaže učiteljica Desanka.

Njen rad je prepoznat i priznat od strane kolega. Tako je nedavno osvojila i plaketu za najboljeg edukatora bivše Jugoslavije. Ipak, više od nagrade važnije je šta o učiteljici imaju da kažu njeni učenici.

Nagrade imponuju, ali i obavezuju. Za ovu prosvetnu radnicu, najvažnije je u kakve će ljude izrasti njeni đaci.

"Neko će zubar, neko policajac. Ja se našalim, pa im kažem: Zaustavićete me kad budem vozila auto. Hoćete pomoći učiteljici da ne plati kaznu? Onda se oni smeju", kaže Desanka.

A smeh i sreća važniji su od ocena i nagrada, smatra sagovornica RTV-a. Nju je prepoznala i lokalna zajednica, pa je tako dobila Godišnju nagradu "Dr Pavle Kenđelac" Grada Kikinde za doprinos u oblasti obrazovanja. Ipak, najveća satisfakcija biće kada nagrade budu osvajali njeni učenici.

izvor: rtv.rs