U Srbiji manjak mašinovođa - masovno odlaze u Nemačku


Tamošnji prevoznici jedva čekaju mladu radnu snagu

Mlade mašinovođe u Srbiji ne smeju da voze do 21. godine. Umesto čekanja i snalaženja, sve češće biraju da odmah odu u Nemačku.

Tamošnji prevoznici jedva čekaju mladu radnu snagu, jer im je podmladak hitno potreban.

"Kad sam upisivao školu bila su masovna otpuštanja u železnicama. I svi su mi govorili: Nemoj to!", kaže Mladen Spasić za DW. Ali on dolazi iz železničke porodice iz sela Kusadak kod Mladenovca - roditelji rade na železnici, stariji brat je mašinovođa… i tako je Mladen u trećem razredu železničke škole i već zna šta će kada je završi - otići će u Nemačku, baš kao što je otišao i njegov brat.

Naime, Železnička tehnička škola u Beogradu sarađuje sa firmom Lenderban koja saobraća na dvadesetak linija u Bavarskoj, na istoku Nemačke i u Češkoj. Već su iz Beograda dve grupe tek svršenih đaka otišle tamo, a Mladen je u sledećoj petnaestočlanoj grupi.

"Brat mi je otišao s prethodnom grupom. On mi je naravno, preneo reči hvale, zadovoljan je. I to je mene još dodatno osiguralo, jer znam da nisam prvi koji će da ode, znam da me tamo čeka zadovoljstvo", priča nam mladić.

Nedavno je i Nemačka železnica, najveći šinski prevoznik zemlje, najavila da će tražiti kadrove po Srbiji i još nekoliko evropskih zemalja. Već za ovu godinu traže ukupno 2.300 mašinovođa, 2.000 dispečera i 1.000 mehaničara, prenosi DW.

izvor: DW, agencije, foto: David Mark, Pixabay