U planu da električni automobili plaćaju jeftiniju putarinu - još 10 punjača duž autoputeva


Popust od 13 odsto prilikom plaćanja putarine

Putevi Srbije planiraju u narednom periodu instalaciju još 10 elektro-punjača duž autoputeva pod naplatom u Srbiji, najavio je pomocnik izvršnog direktora Sektora za naplatu putarine Puteva Srbije Darko Savić.

Savić je rekao da će ti punjači biti snage od 50 kW i podsetio da je pet punjača već postavljeno na najprometnijim lokacijama još pre tri godine. On je naveo da se već tokom sledeće nedelje očekuje objavljivanje ponovljenog tenderskog postupka za postavljanje tri brza punjača snage 175 kW.

"Objavljivanje očekujemo u toku sledeće nedelje, a očekujemo brzo i realizaciju projekta", rekao je Savić.

Ističe da prethodni tender nije završen zbog žalbi, ali da je pripremljena dokumentacija za pokretanje novog postupka za instalaciju tri brza punjača. Realizacija projekta postavljanja elektro-punjača planira se do sredine leta.

Savić kaže da Putevi Srbije imaju u planu da za sve korisnike elektro-automobila omogući popust od 13 odsto prilikom plaćanja putarine.

Savić ističe i da se sa ubrzanim završetkom izgradnje koridora radilo i na završetku izgradnje svih naplatnih rampi od Subotice do Preševa, odnosno Subotice do Dimitrovgrada, te da je sada manje čeonih naplatnih stanica, pa samim tim nema ni zadržavanja.

On je naveo da se beleži značajan porast korisnika elektronske naplate putarine, odnsno korisnika ENP tagova, zahvaljujući kojima praktično vozači ne moraju da zastaju ni na jednoj naplatnoj stanici. Savić dodaje i da je 2008. godine bilo 350 korisnika elektronskog sistema naplate putarina, a da ih je 2019. bilo 385.000.

Takođe je istakao da dve trećine teretnih vozila koji prolaze kroz naplatne stanice koriste tag uređaje, te takođe ne zastaju i ne zadržavaju se na naplatnim stanicama.

izvor: Tanjug, agencije, foto: andreas160578, Pixabay 

Fruškogorski koridor će imati 46 mostova i 10 nadvožnjaka - Najveći most na Dunavu u Petrovaradinu

Stanovi od 500 evra po kvadratu i za zdravstvene radnike? Na Bulevaru Evrope do kraja godine nove zgrade