Tinejdžeri u ulozi turističkih vodiča - redovna tura kroz centar Novog Sada?


Svojevrsna pozorišna predstava na otvorenom

Besplatne turističke ture kroz centar Novog Sada na Dan grada su prvi put povela deca uzrasta od 12 do 16 godina, a kako saznajemo, to bi moglo uskoro postati deo redovne turističke ponude grada, te bi upravo od njih svi koji to žele, na zanimljiv i nadasve drugačiji način mogli saznaju o prošlosti znamenitih zgrada, ulica, Novosađana i svega onog što je karakteristično za Srpsku Atinu.

Tinejdžeri u ulozi turističkih vodiča tog dana oduševili su okupljene predstavnike stranih delegacija, goste grada i sugrađane jer su ih kroz različite uloge u zamišljenom tramvaju, koji je iz prošlosti specijalno stigao u grad, na srpskom, a potom i na engleskom jeziku, poveli u obilazak najlepših i najvažnijih kulturno-istorijskih znamenitosti i na drugačiji način ispričali istoriju grada.

Najlepše i najintrigantnije priče kazivali su im najmlađi vodiči u ulogama nekadašnjih glumaca, umetnika, policajaca i drugih, a u njihovom „tramvaju” našao se čak i čika Jova Zmaj.

Ture su organizovane kroz projekat „Novi Sad za početnike”, koju realizuje kompanija „Color Media Communications” u saradnji s Udruženjem „3D svet” odnosno UGRIP-om, a pod pokroviteljstvom Grada.

Cilj tog projekta i istoimene kampanje je da Novosađani što bolje upoznaju svoj grad da bi predanja o njegovoj istoriji i kulturnoj baštini prenosili drugima. Zamišljeno je da svake prve subote u mesecu svi zainteresovani dobiju priliku da upoznaju Novi Sad iz drugog ugla, osete dašak prošlosti i nekadašnjeg života u našem gradu. Tura je osmišljena kao svojevrsna pozorišna predstava na otvorenom, koja je proizvod interaktivnih radionica, na kojima i sami tijendžeri-vodiči uče o Novom Sadu, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo