Tamburica fest na Trgu slobode od 21. do 23. avgusta - Italija zemlja prijatelj festivala


Najbolji festival etno muzike u Evropi

Svetski festival  tamburaške muzike Tamburica fest 2020 biće održan od 21. do 23. avgusta na Trgu slobode u Novom Sadu.  Prijatelj ovogodišnje manifestacije je Italija.

Tim povodom, njegova ekselencija ambasador Italije u Beogradu, Karlo Lo Kašo, primio je predsednika Svetske tamburaške asocijacije i osnivača Tamburica festa, dr Jovana Pejčića, sa delegacijom koju su činili muzički urednik, Danilo Ninković i član organizacionog tima, Jelena Pejčić. Pored ambasadora Italije, sastanku su prisustvovali počasni vice konzul Italije, Karmine Taralo i Paola Kordone, ispred Instituta za kulturu Italije.

Obe strane su izrazile izuzetno zadovoljstvo zbog predstojeće saradnje u vidu bilateralne kulturne razmene koja će biti ostvarena u više vidova na ovogodišnjem festivalu. Tako će posetioci najboljeg festivala etno muzike u Evropi i najbolje turističke manifestacije u Srbiji, imati priliku da ove godine uživaju u nastupima vrhunskih italijanskih muzičkih izvođača kao i u degustaciji i prezentaciji gastronomskih proizvoda i vina sa Apeninskog poluostrva.

Takođe, dogovorena je saradnja i na umetničkom planu koja će biti ostvarena učešćem italijanskih slikara na ovogodišnjoj, 13. po redu Likovnoj koloniji “Tamburica fest” od 1. do 7. juna u etno- eko kući u selu Čerević.

"Lično sam veoma zadovoljan činjenicom da je prijatelj našeg festivala zemlja koja je svojim velikanima dala ogroman doprinos svetskoj kulturnoj baštini. Naravno, u razgovoru smo s ponosom pomenuli i naše velikane, Nikolu Teslu, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića... koji su takođe dali nemerljiv doprinos čovečanstvu, kao i činjenicu da se naš festival održava pod pokroviteljstvom grada Novog Sada, Vlade Vojvodine i Republike Srbije", rekao je Pejčić, koji je ambasadoru Lo Kašu uručio poklon – suvenir, ručno rađenu tamburicu prim, a na kojoj je muzički urednik Ninković, odsvirao “Govori tiše...”, čuvenu numeru iz filma “Kum” kompozitora Nina Rote.

Zemlje prijatelji Tamburica festa u prethodnim godinama festivala bile su Ruska federacija, Narodna republika Kina i Mađarska.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: facebook.com/tamburicafest.ns