Svetski mediji pišu o našoj zemlji - Srbija kao destinacija koju treba obavezno videti


Atraktivna i nedovoljno otkrivena destinacija u svetu

To što svetski mediji, poslednjih godina, Srbiju vide kao destinaciju koju obavezno treba posetiti, za nas je veliki uspeh.

Naša zemlja sve više se stavlja i na listu atraktivnih i nedovoljno otkrivenih destinacija u svetu.

Koliko smo postali zanimljivo mesto za obilazak govori i podatak da je broj stranih turista u 2019. godini povećan za 7,8 odsto, što je skoro duplo više od proseka EU.

Kako je, za Novosti, ispričao Miroslav Knežević, državni sekretar u Ministarstvu turizma, pre dve godine prvi put je bio izjednačen broj domaćih i stranih gostiju u Srbiji.

Prošle godine imali smo više od tri miliona stranih gostiju.

Najviše turista imali smo iz Kine, Turske, Nemačke, ali i iz zemalja regiona. Gostiju iz Kine, lane je bilo 137.281:

- Najveći rast ogleda se u deviznom prilivu, pa je u prvih 11 meseci prošle godine, on bio 1.287 miliona evra. Naša strateška turistička tržišta su, osim zemalja EU i regiona, takođe Turska, Rusija, Kina, Južna Koreja, Indija i Japan. Uz to, doneli smo i Uredbu za podsticanje unapređenja organizovanog turističkog prometa stranih turista, kojom se posebno motiviše dovođenje gostiju iz inostranstva.

A, da bismo privukli što više turista iz dalekih zemalja, potrebna je saradnja sa zemljama u regionu. Tako je Srbija deo Inicijative Kina plus 17 zemalja srednje i istočne Evrope. Saradnja je ostvarena sa CG, Severnom Makedonijom, BiH i Slovenijom.

Novi Sad treći na listi najboljih svetskih destinacija - ispred Majamija, Katmandua, Meksiko Sitija...


- Srbija je na prvom mestu u Evropi po procentu rasta ruskih turista, od 30 odsto, navodi se u izveštaju Evropske turističke komisije - rekla je za Novosti Marija Labović, direktor Turističke organizacije Srbije. - Turizam u našoj zemlji je u investicionom zamahu i zbog toga je veoma bitno da gosti popune veliki broj novih kapaciteta, kako bi se povećao i broj zaposlenih. Prateći najnovije trendove u turizmu, planiramo intenzivne kampanje na društvenim mrežama i drugim kanalima digitalne komunikacije. Srbiju ćemo promovisati na vodećim svetskim medijima, kao što je Bi-Bi-Si i nastavićemo kampanju na "Trip advajzoru", kineskim društvenim mrežama i portalima. Na tržištu Indije smo se prošle godine prvi put pojavili, pa sada očekujemo veći broj gostiju odatle.

Promocija Srbije ove godine će, prema rečima Marije Labović, biti usmerena na region - Hrvatsku, Sloveniju, BiH, Crnu Goru i Makedoniju. Naša zemlja promovisaće se u Turskoj, Bugarskoj, Grčkoj, Mađarskoj i Rusiji, ali i u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Španiji, skandinavskim zemljama, SAD i Indiji.

- Poseban prioritet imaće Kina, Rusija, Nemačka, Francuska, Turska i zemlje regiona - zaključuje Labovićeva.

Stranci su u Srbiji, prošle godine, najviše posećivali i noćili u Beogradu, Novom Sadu, Vrnjačkoj Banji i na Kopaoniku. Domaći gosti su boravili u Vrnjačkoj Banji, na Zlatiboru, u Sokobanji, na Kopaoniku, Beogradu i na Tari.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: NSinfo

Novi Sad treći na listi najboljih svetskih destinacija - ispred Majamija, Katmandua, Meksiko Sitija...