Stambene zgrade umesto DES-a, proširenje Betanije i vrtića - plan na javnom uvidu


Gradnja oko 100 stanova sa parkingom

Urbanistički plan koji predviđa da se na mestu kompleksa DES-a izgrade još više stambene zgrade, proširi kompleks Betanije i dogradi vrtić u Marodićevoj ulici, nalazi se na ranom javnom uvidu.

Gradska uprava je do 9. marta na rani javni uvid stavila izmene Plana detaljne regulacije blokova između ulica Novosadskog sajma, Mičurinove, Bulevara kralja Petra I i Branimira Ćosića i to tri lokacije: kompleks fabrike DES koji ima površinu od 0,93 hektara, Betanija sa 2,2 hektara i vrtić od 0,4 hektara.

Dosadašnji planovi su predviđali da se iseli postojeći kompleks DES-a koji je tu decenijama i da na njegovom mestu budu izgrađene stambene zgrade. U te planove spadaju i generalni plan koji je predvideo zgrade do maksimalno četiri sprata sa potkrovljem, ali i detaljni plan za trospratnice sa potkrovljem. Prema istim dokumentima za kompleks Betanije i vrtić u Marodićevoj ulici je ostavljen prostor za proširenje, prenosi 021.rs.

Urbanisti sada predlažu da se na mestu DES-a sagrade četvorospratnice sa potkrovljem, što je povećanje za jedan sprat u odnosu na dosadašnja rešenja. U kompleksu će biti dozvoljena zauzetost površine od 40 odsto i gradnja oko 100 stanova sa obavezom obezbeđivanja dovoljno prostora za parkiranje, kao i izrada urbanističkog projekta. Urbanisti predlažu da bude minimalno 25 odsto zelenih površina u okviru novog kompleksa zgrada. Podsetimo da se o ovim izmenama planova i gradnji stambenih zgrada na mestu DES-a govorilo na decembarskoj sednici Skupštine grada, kada je data saglasnost da se krene u proceduru izmena i da je vrh Grada tada naveo da se i dalje radi na očuvanju DES-a.

izvor: 021.rs, agencije, foto: ilustracija

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna