Stablo koprivića izuzetan primerak - Drvo staro preko 120 godina u centru Novog Sada


Novi Sad ulazi u koncept zelenih gradova, počele su da se
sprovode brojne akcije ozelenjavanja grada, međutim, u tu svrhu treba čuvati i one postojeće, ne bi li doprineli “zelenom cilju”.

Naš grad može da se pohvali sa četiri parka koja su pod zaštitom i predstavljaju spomenike prirode i šest zaštićenih stabala različitog drveća, među kojima je i stablo koprivića u Modeninoj ulici koje je u prvoj kategoriji zaštite.

Prema rečima pomoćnice direktora JKP “Gradsko zelenilo” Jelene Budimčić, stablo čija se starost procenjuje na preko 120 godina, napala je patogena gljiva koja izaziva truljenje, stoga je vrlo brzo moralo da se reaguje u njenom suzbijanju.

- U pridanku koprivića je uočeno postojanje procesa razgradnje kore drveta, koja se vrlo agresivno razvijala – objašnjava za Dnevnik Jelena Budimčić.

- Radi utvrđivanja stepena truleži i procene ukupne statike stabla, urađena su merenja na stablu savremenim metodama - rezistografijom i impulsnom tomografijom. Upoređivanjem rezultata merenja sa rezultatima merenja koja su sprovedena 2010. godine, utvrđen je značajan napredak drvne truleži, a kao odgovorna za nanetu štetu, indentifikovana je patogena agresivna gljiva truležnica Ustulina (Kretzschmaria) deusta. Odmah se počelo sa postupcima tretiranja stabla biopreparatom na bazi gljive Trichoderma, kako bi se zaustavila razgradnja drvnog tkiva.

Po njenim rečima, revitalizacija stabla preparatima na bazi gljive Trichoderma je potpuno prirodan proces, usmeren na suzbijanje osnovnog patogena koji prouzrokuje trulež drveta i dovodi do stvaranja simbioze između stabla i gljive Trićoderma, poznatije pod nazivom mikoriza.

Kako kaže sagovornica Dnevnika, proces je dugotrajan i potrebno ga je sprovoditi četiri godine i to kroz više tretmana godišnje. Tako je “Gradsko zelenilo” lane počelo sa lečenjem, kada su sprovedena četiri tretmana, a plan je da se oni sprovode i naredne tri godine.

- Stablo koprivića je prvo stablo u našoj zemlji koje se tretira ovim preparatima i oni su potpuno bezbedni za životnu sredinu – kaže  Jelena Budimčić, dodavši da su biološki preparati na bazi Trichoderma harzianum registrovani u zemljama Evropske Unije.

Spomenik prirode stablo koprivića se nalazi u samom centru Novog Sada, u ulici Modene i deo je nekadašnjeg drvoreda koji se pružao ulicom Ilije Ognjanovića. Prema svojim dendrološkim i estetskim karakteristikama smatra se najlepšim stablom na teritoriji grada i uopšte posebnim, izuzetnim  primerkom svoje vrste (Celtis australis L).

Površina spomenika prirode je projekcija krošnje i iznosi 3,8 ari, dok je ustanovljena zaštitna zona koju čini spoljna ivica prstena širine sedam metara oko pripadajućeg prostora.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo