Spens će biti potpuno obnovljen, prvi put od izgradnje - Novi Sad ostaje prestonica mladih


Novi Sad će i ove godine nastaviti da brine o potrebama
mladih kao i o sportskim aktivnostima školaraca te će u tu svrhu iz gradske kase biti izdvojeno 626 miliona dinara.

Za godišnje i posebne programe sportskih udruženja, zakup prostora u sportskim halama kao i takmičenja namenjeno je 418 miliona dinara, za realizovanje školskog i predškolskog sporta 23, za sporovođenje omladinske politike 26, dok je za program „Novi Sad – Omladinska prestonica Evrope 2019” planirano 14,3 miliona dinara iz gradskog budžeta i dodatnih 145 miliona dinara iz republičkog.

Po rečima člana Gradskog veća za sport i omladinu Ognjena Cvjetićanina, Novi Sad je napravio veliki pomak u odnosu na ranije godine kada je politika mladih bila svedena na demagogiju. Tokom prošle godine, kada je naš grad nosio titulu Omladinske prestonice Evrope, mladi su dobili mnogo, ali je najznačajniji Lokalni akcioni plan (LAP), u čiju izradu su bili uključeni da bi se što jasnije mogao čuti njihov glas i da bi Grad razumeo njihove potrebe, prenosi Dnevnik.

– Tokom 2019. godine Savez udruženja OPENS je organizovao brojne aktivnosti u kojima je učestvovalo više od 100.000 mladih, kako iz naše države, tako i iz regiona – naglašava Cvjetićanin. – Među takve programe spada „OPENS startapuj se”, tokom kojeg su mladi od iskusnih preduzetnika saznali kako da pokrenu sopstveni biznis, interaktivni kviz o znamenitim Novosađanima „Mladi ljudi – velika dela”, podsticali smo i uličnu umetnost kroz oslikavanje brojnih murala, ali smo organizovali i obuke o prevenciji nasilja u partnerskim vezama i uveli program participativnog buyetiranja za srednjoškolce. Svima je u sećanju ostao spektakularan „Festival boja” na Štrandu, te košarkaški turnir „tri na tri” na Trgu slobode, kao i promocija urbanih ekstremnih sportova.


U proteklom periodu mnogo toga je urađeno kad je reč o gradskoj sportskoj infrastrukturi jer je izgrađena višenamenska sportska hala u Petrovaradinu, rekonstruisano je više od 30 sportskih terena, kao i brojne teretane na otvorenom i dečja igrališta.

– Uvek se spominje i postavlja pitanje izgradnje novih sportskih hala i bazena, ali, kao što je i gradonačelnik Miloš Vučević napomenuo, potrebno je misliti i na njihovo održavanje – naglašava Cvjetićanin. – Grad se širi i naravno da je potrebno još sportskih hala i bazena, ali ne treba biti nepromišljen, već graditi prema planovima, projektima i mogućnostima budžeta.

Osim toga, prvi put od izgradnje, odnosno od 1981. godine, Spens će biti potpuno rekonstruisan. Po Cvjetićaninovim rečima, gradonačelnik Vučević je jedini koji je osim Spensa, ozbiljno shvatio obnovu stadiona „Karađorđe” da bi grad išao u korak s Evropom i potrebu za izgradnju jedinstvenog atletskog stadiona koji bi iznedrio nove šamione poput Ivane Španović, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, foto: NSinfo

Novi most u Novom Sadu mora biti gotov u narednih 10 godina - Ribarac i Brodogradilište kao novi deo grada...