Posle 100 godina pelikani ponovo na Dunavu u Srbiji (VIDEO)


Pelikan je jedna od najugroženijih vrsta ptica

Kudravi pelikani su na ovim prostorima poslednji put viđeni pre 100 godina, a sada su primećeni na više lokacija duž Dunava, a neki od njih su utočište našli kod Mihajlovca, javlja Zamediatelevizija.

Pelikan je jedna od najugroženijih vrsta ptica. To je poznati kudravi pelikan, čije je naučno ime Pelecanus crispus. Kudravi pelikan je najveći od svih pelikana. Izvanredan letač, odličan plivač, nenadmašan ribolovac.

Ispod više od pola metra dugog kljuna visi neobična kesa, jedinstvena u ptičjem svetu. Veruje se da tu pelikan čuva zalihe ulovljene ribe. Zapravo, kesa je pre svega "ribolovački alat", pomoću nje ptica lovi ribu u plitkoj vodi, pošto je pelikan jedina ptica-plovuša koja ne može da zaroni. Iz kese hrani mlade, njome se hladi za vreme vrućih letnjih dana.

Istraživanja su pokazala da se pelikani gnezde isključivo na malim plovećim tresetnim ostrvima, poznatim kao "arbunosi", Ostrva su nastajala zimi, od odumrlih trsova barske trave i trske, dejstvom vetra i talasa. Na odabranom ostrvcetu ili na više njih, pelikani grade svoja gnezda. Nakon završenog gnežđenja, plodna tresetna podloga, dodatno nađubrena izmetom pelikana, odmah obraste bujnom trskom, tako da ostrvce više nije pogodno za pelikane i oni dogodine moraju da traže novo.

Veličanstvena pojava pelikana, njihova privrženost gnezdilištima, mirno i bezazleno ponašanje, kao i veština u ribolovu, uslovili su da oni budu veoma omiljeni. Naročito njihov trud kod ishrane mladih budi plemenita osećanja kod ljudi.

izvor: zamediatelevizija